vestnik

(PRAVNOMOČNA SODBA) Nekdanji župan je v primeru posojila nogometašem ravnal nezakonito

ABE, 1. 12. 2021
Andrej Bedek
Anton Štihec je bil obsojen, Ernest Ebenšpanger oproščen, Drago Šiftar še čaka na sodni epilog, Marko Martinuzzi obsojen.
Črna kronika

S sodbo mariborskega višjega sodišča se je pravnomočno končalo sojenje v zadevi Posojilo javnega podjetja (JP) Komunala Murska Sobota Nogometnemu društvu (ND) Mura 05. Višji sodniki so Antonu Štihcu, nekdanjemu županu Mestne občine Murska Sobota, zaradi kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, potrdili 18 mesecev pogojne zaporne kazni, kar mu je marca letos že prisodilo prvostopenjsko sodišče.

Z novembrsko sodbo višjega sodišča v Mariboru se je pravnomočno končalo sojenje v zadevi Posojilo Javnega podjetje (JP) Komunala Murska Sobota Nogometnemu društvu (ND) Mura 05. JP Komunala je 29. maja 2012 posodila 250 tisoč evrov Nogometni šoli (NŠ) Mura 05, ki pa je z novo posojilno pogodbo dobljeni denar posodila naprej ND Mura 05, da je to lahko poravnalo obveznosti do Nogometne zveze Slovenije, davčne uprave in del dolga do nogometašev ter tako prejelo tekmovalno licenco tudi za evropska tekmovanja. Junija 2013 je nato ND Mura 05 kot društvo propadla in vse do danes ni vrnila vsega posojenega denarja.

Nekdanji murskosoboški župan Anton Štihec je s sodbo višjega sodišča tako pravnomočno obsojen zaradi kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, sodišče pa mu je potrdilo kazen iz sojenja na prvi stopnji, to je 18 mesecev zapora s preizkusno dobo treh let. Štihec je obsojen, da je ravnal v nasprotju z zakonom in internimi akti, ko je odredil nakazilo iz občinskega proračuna JP Komunala. Nekdanjemu županu se kazen ne bo spremenila v zaporno, če v treh letih ne bo storil novega kaznivega dejanja.

18ecd6ed62d221c67505c5e5603b6693
Nataša Juhnov
Slika je simbolična.

Takratne člane nadzornega sveta javnega podjetja – Ernesta Ebenšpangerja, Karla Žekša in Marka Martinuzzija – je tudi višje sodišče, kot že prvostopenjsko (Okrožno sodišče Maribor) marca letos, oprostilo obtožb o pomoči pri oškodovanju javnih sredstev.

Šiftar v ločenem postopku

V zadevi Posojilo Javnega podjetje (JP) Komunala Murska Sobota Nogometnemu društvu (ND) Mura 05 je bil kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev obtožen tudi nekdanji direktor JP Komunala Drago Šiftar, vendar bo moralo okrožno mariborsko sodišče zaradi obtoženčeve bolezni sojenje proti njemu dokončati v prihodnje.

Martinuzzi pa je bil obenem v isti zadevi obsojen zaradi kaznivega dejanja ponarejanja ali uničenja poslovnih listin, ko je maja 2012 JP Komunala nekaterim nogometašem Mure lažno potrdila napotnice, da so v podjetju opravljali študentsko delo, in so na ta način dobili poplačani dolg. Višje sodišče je namreč Martinuzziju potrdilo kazen štiri mesece zapora s preizkusno dobo enega leta, torej kazen, ki mu jo je okrožno mariborsko sodišče izreklo marca letos.

mura komunala posojilo anton-štihec