vestnik

Pred natančno enim letom so v Beltincih razstrelili bankomat, policisti pa storilce še vedno iščejo

ABE, 19. 12. 2019
Jure Zauneker
Škode na objektu in bankomatu je bilo za 30 tisoč evrov, koliko denarja iz kasete bankomata so roparji 19. decembra lani ukradli, ni znano.
Črna kronika

Danes je obletnica kaznivega dejanja na bencinskem servisu v Beltincih, za katerim naj bi bili stali dobro organizirani kriminalci.

Devetnajstega decembra 2018, tisti dan je bila sreda, je okoli 4. ure zjutraj zazvonil telefon na Operativno-komunikacijskem centru (OKC) Policijske uprave (PU) Murska Sobota. Prijavitelj je operativcem OKC prijavil, da so na bencinskem servisu v Beltincih razstrelili bančni avtomat. Operativci OKC so na prizorišče kaznivega dejanja ob vseh razpoložljivih silah poslali tudi najbolj izurjene kriminaliste, to so tisti, ki preiskujejo organizirani kriminal. Preiskava, kdo je s plinom na bančnem avtomatu sprožili eksplozijo, po podatkih, ki so nam jih posredovali s PU Murska Sobota, pa vseeno še vedno poteka. Škode na objektu in bankomatu je bilo za 30 tisoč evrov, koliko denarja iz kasete bankomata so roparji 19. decembra lani ukradli, pa torej ni znano.

d0d5223f1019da14b7384dfd6feed7dc
Jure Zauneker
Škode na objektu in bankomatu je bilo za 30 tisoč evrov, koliko denarja iz kasete bankomata so roparji 19. decembra lani ukradli, ni znano.

Pred natančno enim letom je v Beltincih sicer šlo za prvi tak primer razstrelitve bankomatov s plinom v Pomurju. Tovrstne razstrelitve bankomatov po Evropi sicer niso nič neobičajnega, za njimi naj bi bile stale organizirane kriminalne združbe, ki krožijo znotraj tega območja, tudi v pokrajini ob reki Muri.

Dvajsetega oktobra letos so s plinom razstrelili tudi bančni avtomat v Prosenjakovcih, a so storilci odšli praznih rok.

Da se s plinom ali celo eksplozivnimi telesi tatovi lotijo bančnih avtomatov, je le bolj »sodobna« tehnika, kot so nekdaj kradli denar iz bankomatov. Storilci so avtomate v preteklosti namreč odpeljali kar cele ter jih kasneje na varnem razrezali in pobrali gotovino. Dva spodletela taka poskusa so že prav tako našteli v pomurski regiji – obakrat v trgovini Tuš v Bakovski ulici v Murski Soboti. Policijski preiskovalci so takrat ugotovili, da so se neznanci 22. septembra 2016 z avtomobilom znamke BMW X5 pripeljali do trgovskega središča. Z zadnjim delom vozila je voznik nekajkrat trčil v vhodna vrata trgovine, nato so okrog bankomata namestili širši jermen in ga skušali izvleči, a jim ni uspelo in so se odpeljali. Na istem kraju so pridaniči podobno skušali storiti enkrat že prej, to je bilo 11. februarja istega leta.

bankomat policija kriminal