vestnik

Preobrat: Tišinski župan po volitvah le priznal krivdo

Andrej Bedek, 13. 12. 2018
Aleš Cipot
Franc Horvat je stari/novi župan Občine Tišine. 
Črna kronika

Franc Horvat, župan Tišine, ki mu je z odvetnikom Dejanom Rituperjem pred novembrskimi lokalnimi volitvami uspelo kar osemkrat preložiti začetek ponovljenega sojenja v primeru Spletna stran Občine Tišine, je včeraj priznal krivdo. V dogovoru s tožilstvom je sprejel pogojno kazen šest mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta.

Na sojenju v primeru Spletna stran Občine se je včeraj zgodil preobrat. Tišinski župan Franc Horvat je namreč priznal krivdo, da je storil kaznivo dejanje zlorabe položaja, ko je samostojnemu podjetniku Stanislavu Milaku omogočil posel postavitve nove občinske spletne strani. Horvat je v zameno za milejšo kazen sklenil dogovor z državno tožilko Manuelo Frumen. Sprejel je kazen šest mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta. Ob tem je še dobil 850 evrov denarne kazni. Horvat je stari/novi župan Občine Tišina.
»Zadeva je bila narejena, deluje že šest let. Nobenih težav nimamo, samo ena težava je bila zaradi strežnika, ko nam konec tedna stran ni delovala. Stran sicer odlično deluje, uporabniki so z njo zelo zadovoljni, tako da ne vidimo nobenih napak v samem delovanju in prepričan sem, da je zadeva bila dobra,« je po priznanju krivde povedal tišinski župan Franc Horvat. Njegov odvetnik Dejan Rituper pa je dodal, da pri dogovoru s tožilstvom ne gre za to, da bi se župan počutil krivega, ampak za spoznanje, da je bilo morda premalo nadzora pri postopku javnega naročanja.

Stanislav Milak, ki je ob Horvatu prav tako sedel na zatožni klopi, pa je že prej priznal, da je pri razpisu za novo spletno stran Občine Tišina ponaredil ponudbi konkurenčnih podjetij – od njiju si je namreč pridobil predračuna, ponarejeno dokumentacijo pa izročil županu –, kar je pomenilo, da je bil sam izbran za izdelavo strani. Po dogovoru s tožilstvom je dobil sedem mesecev pogojne zaporne kazni.


Danes bi se sicer pred sodnikom Brankom Palatinom moralo začeti ponovljeno sojenje Horvatu, a je ta torej že včeraj sklenil dogovor s tožilstvom, tako da je sojenje odpadlo. Sicer sta tišinski župan in odvetnik Rituper začetek novega/ponovljenega sojenje uspela preložiti kar osemkrat. Enkrat s službeno zadržanostjo župana, spet drugič odvetnika. Morda tudi v luči novembrskih lokalnih volitev, na katerih je imel Horvat štiri protikandidate, zmago pa je dosegel v drugem krogu? Vnovično razsojanje so Palatinu, ki je oktobra 2016 Horvata že obsodil zaradi zlorabe položaja, ker je Milaku omogočil postavitev nove občinske spletne strani, junija 2017 odredili višji sodniki.


Enkrat že obsojen
Horvat je bil prvič obsojen, da je v letih 2011 in 2012 Milaku dal priložnost, da je zbiral ponudbe za izdelavo nove občinske spletne strani – kot najugodnejši ponudnik pa je bil na koncu izbran prav Milak. Občina Tišina mu je nato v dveh računih plačala storitev – skupno 9247 evrov. »Kot uradna oseba ste obšli sprejete občinske akte. Milak, ki ni imel nobenih pooblastil za zbiranje ponudb, je posel dobil po nepravilno izpeljanem postopku naročila,« je takrat svojo odločitev utemeljil Palatin. Horvat je bil obsojen na šest mesecev pogojne kazni, a so višji sodniki primer vrnili na začetek. Sodbo so razveljavili iz formalnega razloga, kajti sodnik županu Občine Tišina ni omogočil novega zagovora, ko je tožilka ob koncu prvega sojenja deloma spremenila obtožnico.


Sicer sta tišinski župan in odvetnik Rituper novo/ponovljeno sojenje uspela preložiti kar osemkrat. Enkrat s službeno zadržanostjo župana, spet drugič odvetnika.Morda tudi v luči novembrskih lokalnih volitev, na katerih je imel Horvat štiri protikandidate, zmago pa je dosegel v drugem krogu?

»Ne spomnim se, zakaj je Stanislav Milak zbiral ponudbe. Od tega je že šest let. Prej ga nisem poznal, prvič pa sva se srečala, ko je prišel na občino. Nič nisem naredil narobe. Postopek naročila male vrednosti smo opravili skladno z zakonodajo. Kar je bilo plačano, je bilo narejeno, žal pa ni bilo takoj pripravljeno za objavo. Danes stran deluje,« pa se je na prvem sojenju zagovarjal župan. Mimogrede: Na predobravnavnem naroku pred prvim sojenjem jeseni 2014 Franc Horvat ni priznal krivde.»Krivde ne priznavam in dokazal bom, da je bilo vse skladu z zakonodajo,« je takrat dejal.
Nataša Juhnov
Franc Horvat najprej ni priznal krivde, po volitvah pa jo je. 
občina tišina Franc Horvat dejan rituper sojenje