vestnik

(PREOBRAT) Župan Občine Gornji Petrovci ni nameraval podkupiti županje Občine Grad

ABE, 26. 10. 2023
Vanesa Jaušovec
Franc Šlihthuber je bil na ponovljenem sojenju oproščen.
Črna kronika

Franc Šlihthuber, ki je bil decembra 2022 obsojen zaradi kaznivega dejanja podkupovanja, je bil na ponovljenem sojenju oproščen obtožb.

Potem, ko je višje sodišče v Mariboru razveljavilo obsodilno sodbo, s katero je lani decembra okrožno sodišče v Murski Soboti zaradi kaznivega dejanja dajanja podkupnine na pogojno kazen šestih mesecev zapora obsodilo župana Občine Gornji Petrovci Franca Šlihthubra, so včeraj na soboškem sodišču opravili ponovljeno sojenje. Tokrat je sodišče obtoženca oprostilo obtožb, da je nameraval podkupiti županjo Občine Grad Cvetko Ficko, ko ji je v pogajanjih o plačilu njegovega dela kot koordinatorja v projektu gradnje vodovoda sistema B domnevno dejal: »Plačaj, pa boš tudi sama nekaj dobila.« Višji sodniki so sicer obsodilno sodbo razveljavili, ker ni bilo dovolj natančno konkretizirano, kje in kdaj naj bi se podkupovanje dejansko zgodilo.

občina-grad, občinski-svet-občine-grad-2022, cvetka-ficko
Arhiv Občine Grad
Županja Občine Grad Cvetka Ficko

Cvetka Ficko je včeraj tako kot prvič izpovedala, da jo je Šlihthuber poleti 2018 v enem od lokalov v Murski Soboti nagovoril, naj mu izplača nagrado, ob tem pa bo sama dobila denar od tega. Šlihthuber jo je po njenih besedah sam poklical z namenom, da se srečata in pogovorita. Pred lokalom in v njem sta sicer spregovorila o več stvareh, se je na sodišču spominjala županja, glede izplačila nagrade pa mu je odvrnila, da mora preveriti dokumentacijo o projektu v prostorih občine. 

d7c3092670703020986487b357f356e6
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

»To je čista izmišljotina. Zagotavljam vam, da v letu 2018 nisem bil v tem lokalu, pravzaprav se v lokalih nikoli nisem srečal s to gospo. Nagrada za delo koordinatorja mi pripada, s tem so se strinjali župani vseh v projektu udeleženih občin. Denar za plačilo mojega dela ima Občina Grad na računu. Podobna nagrada je bila med drugim odobrena in izplačana tudi Boštjanu Zveru, ki je bil tehnični vodja Vodovoda sistema B. Enako so nagrajeni zaposleni v Občini Rogašovci, ki je kot občina zdaj nosilka projekta,« pa je v svoj zagovor že na prvem sojenju navajal Franc Šlihthuber. 

Spomnimo. Cvetka Ficko, županja Občine Grad, Francu Šlihthubru, županu Občine Gornji Petrovci, ni hotela izplačati 70 tisoč evrov nagrade za opravljeno delo po pogodbi, ki jo je Šlihthuber podpisal z nekdanjim županom graške občine in nekdanjim direktorjem podjetja Vodovod sistema B Danielom Kalamarjem. Občina Gornji Petrovci je bila prva nosilka projekta, sledila ji je Občina Grad. Župan Občine Gornji Petrovci je že s tožbo terjal 70 tisoč evrov od Občine Grad za delo koordinatorja projekta vodovod sistema B, a je tožbo izgubil.

cvetka-ficko franc-šlihthuber sojenje podkupnina
Kaj zdaj berejo drugi