vestnik

(PRIMER SOBOŠKE TOŽILKE) Za tri prekrške prejela pisni opomin, kazen za pet prekrškov jo še čaka

ABE, 13. 10. 2023
Nataša Juhnov
Vsi disciplinski postopki, ki so bili sproženi proti Anici Šoštarič, tožilki Okrožnega državnega tožilstva Murska Sobota, ki je s svojim ravnanjem večkrat kršila črko zakona, še niso končani.
Črna kronika

V sredo je na vrhovnem državnem tožilstvu potekala disciplinska obravnava za Anico Šoštarič, ki so jo policisti že trikrat ujeli, ko je vozila pod vplivom alkohola, ob tem je kršila še javni red in mir, in se večkrat nedostojno obnašala v službi.

Vsi disciplinski postopki, ki so bili sproženi proti Anici Šoštarič, tožilki Okrožnega državnega tožilstva Murska Sobota, ki je s svojim ravnanjem večkrat kršila črko zakona, še niso končani. Po besedah predsednika disciplinskega sodišča na vrhovnem državnem tožilstvu Darka Simoniča, sicer vodje Okrožnega državnega tožilstva Maribor, so »bili vsi postopki zoper disciplinsko obdolženko združeni v enoten postopek, kar je edino smotrno. Združeni postopek še ni končan, saj je bila obdolženka iz zdravstvenih razlogov dalj časa nesposobna sodelovati v postopku, podrobnosti pa vam ne morem sporočiti, ker je senat odločil, da postopek ni javen.« Več uradnih informacij ni na voljo, smo pa se s pomočjo več med seboj nepovezanih virov, vseeno dokopali do podatka, da je v sredo na vrhovnem državnem tožilstvu proti Šoštaričevi potekala disciplinska obravnava, in sicer zaradi kar petih njenih prekrškov.

sodišče-3
Jure Kljajić
Drago Farič

Generalni državni tožilec takoj odstopil

Spomnimo. Generalni državni tožilec Drago Šketa je odstopil, ko so ga septembra letos ustavili policisti, ko se je vračal z zasebnega praznovanja. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal, da je napihal 0,37 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, meja pa je 0,24. »Odstop sem ponudil, ker bi lahko moja dejanja slabšala ugled tožilstvo, sam pa se zavzemam za visoko stopnjo integritete,« je med drugim po prekršku takrat dejal Šketa.

Kot smo izvedeli, gre za dva prekrška, ko je septembra 2021 in novembra 2022 vozila avtomobil pod vplivom alkohola. Septembra predlani je celo povzročila prometno nesrečo, novembra lani pa so jo policisti ustavili zaradi nezanesljive vožnje, ko se je vračala iz službene poti iz obravnave na okrajnem sodišču v Gornji Radgoni. Policisti so ji takrat odredili preizkus z alkotestom, ki ji je po naših podatkih pokazal 0,64 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Na sredini disciplinski obravnavi so po besedah naših virov Šoštaričevo obravnavali še zaradi tega, ker se je v letu 2021 vsaj dvakrat nedostojno vedla in obnašala do sodelavcev v službi, in ker ni izpolnila odredbe nadrejenega, to je Draga Fariča, vodje Okrožnega državnega tožilstva Murska Sobota, ki jo je napotil na preventivni zdravniški pregled. Farič je zaradi prekrškov za Šoštaričevo vložil več pobud za uvedbo disciplinskega postopka.

Darko-Simonic_01
ODT MB
Darko Simonič

Kaj lahko doleti tožilko?

Možne disciplinske sankcije, ki lahko doletijo tožilce v disciplinskem postopku, so sicer pisni opomin, zmanjšanje plače, ustavitev napredovanja, premestitev na drugo državno tožilstvo ali prenehanje funkcije državnega tožilca.

Predsednik disciplinskega sodišča na vrhovnem državnem tožilstvu Simonič nam je ob tem sicer še pojasnil, da je bil Šoštaričevi za vse tri prekrške – gre za vožnjo avtomobila pod vplivom alkohola v februarju 2019, odklonitev preizkusa alkoholiziranosti na delovnem mestu februarja 2021 ter za kršitev javnega redu in miru decembra 2022 v Moravskih Toplicah, ko so ji policisti izdali plačilni nalog, kot enotna kazen za vse izrečen pisni opomin.

tožilka sodišče prekrški