vestnik

Priznal je krivdo, čeprav slabo razume rusko

ABE, 27. 11. 2019
Andrej Bedek
»Žal mi je, da sem se ukvarjal s tihotapljenjem; obljubim, da se s tem ne bom več nikoli ukvarjal,« se je po priznanju krivde pokesal Gocha Ramishivili.
Črna kronika

Na Okrožnem sodišču Murska Sobota so izrekli novo kazen tihotapcem prebežnikov. 39-letni Gruzijec je enega tujca tihotapil celo v prtljažniku.

Na predobravnavnem naroku proti 39-letnemu državljanu Gruzije Gochi Ramishiviliu se je sprva zapletlo, ker na naroku ni bilo tolmača za gruzijščino. Kot je pojasnil sodnik Branko Palatin, sodišče ni uspelo najti uradnega tolmača za ta jezik. Na naroku je zato sodelovala tolmačka za ruski jezik. Ramishivili je sicer povedal, da slabo razume ruščino. Palatina je zanimalo, ali morda govori poljski jezik, saj namreč Gruzijec živi v Krakovu. Obtoženec ne zna poljščine, je pa pristal, da mu dogajanje v sodni dvorani prevaja tolmačka za ruski jezik.

Gruzijca je preganjala okrožna državna tožilka Manuela Frumen. V obtožnici mu je pripisala očitek, da je v Sloveniji najel avtomobil, s katerim je 20. septembra iz Hrvaške v Pomurje pretihotapil pet tujcev, od tega je enega tihotapil kar v prtljažniku. Od takrat je v priporu. Za Gruzijca je, če bi priznal, zahtevala devet mesecev zapora, 900 evrov denarne kazni in izgon iz Slovenije za obdobje dveh let.

murska-sobota, sodišče, notranjost, simbolne
Jure Zauneker
Sodišče. Slika je simbolična.

Ko mu je tolmačka predstavila obtožbe proti njemu, se je Gruzijec sprenevedal, da ni bil na Hrvaškem, ampak v Mariboru. Na vprašanje, ali morda prizna krivdo, je odvrnil, da ne. Ko je Palatin naročil tolmački, naj mu prevede, da se bo predobravnavni narok s tem končal, in da bo proti njemu steklo običajno sojenje, se je Gruzijec strinjal.

Tujca je zagovarjal odvetnik Bojan Misja. Pred koncem naroka ga je poskušal prepričati, da bi mu Ramishivili prisluhnil, saj bi v primeru priznanja krivde dobil milejšo kazen kot sicer. Po kratkem prepričevanju in posvetu na hodniku in prihodu nazaj v razpravno dvorano je Gruzijec naposled izjavil, da si je premislil in da priznava krivdo.

državna meja, meja, prehod
Nataša Juhnov
Meja. Slika je simbolična.

Sodnik Palatin mu je nato na naroku za izrek kazenske sankcije prisodil nekoliko milejšo kazen: osem mesecev zapora, 550 evrov denarne kazni, in za eno leto je tujca izgnal iz Slovenije. Stroške sojenja bo plačala država.

»Žal mi je, da sem se ukvarjal s tihotapljenjem; obljubim, da se s tem ne bom več nikoli ukvarjal,« se je po priznanju krivde pokesal Gocha Ramishivili.

meja prebežniki gruzija policija
Kaj zdaj berejo drugi