vestnik

Prometna varnost: V megli bolj previdno

ABE, 8. 11. 2018
Pixabay
Priporočljivo je, da v megli za varnostno razdaljo velja pravilo treh sekund. 
Črna kronika

Luči za meglo so lahko prižgane šele takrat, ko se vidljivost zmanjša na 50 metrov, obenem je bolj varno, če pri vidljivosti 50 ali manj metrov ne vozimo hitreje kot 50 kilometrov na uro.

Jeseni je v prometu pogost pojav tudi megla. V gosti megli je najbolj pomembno, da vozniki zmanjšajo hitrost in povečajo varnostno razdaljo. Po podatkih policije je namreč prav premajhna varnostna razdalja najpogostejši vzrok za hude prometne nesreče pri vožnji v megli. Če se znajdete v megli, morate zmanjšati hitrost vožnje in jo prilagoditi trenutnim vremenskim razmeram. Če je vidljivost samo 50 metrov, potem lahko vozite največ 50 kilometrov na uro. Uporaba meglenk je dovoljena šele takrat, ko se vidljivost zmanjša na 50 metrov. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo. V megli je priporočljivo tudi, da povečate varnostno razdaljo, saj le v tem primeru lahko pravočasno zavirate. Če velja v dobrih voznih pogojih pravilo dveh sekund – pri hitrosti 100 kilometrov na uro je razdalja tako vsaj 54 metrov –, je to v megli lahko bistveno premalo. Priporočljivo je, da je v takem primeru varnostna razdalja vsaj tri sekunde.


326a8115fa241d5d07c3e677d9edaf92
Tit Kosir
Po podatkih policije je namreč prav premajhna varnostna razdalja najpogostejši vzrok za hude prometne nesreče pri vožnji v megli.


V temnem ali meglenem vremenu je treba paziti na še tako imenovane šibkejše udeležence v prometu – pešce. Voznik opazi ponoči ali v mraku temno oblečenega pešca na 26, svetlo oblečenega na 38 in pešca s kresničko ali odsevnim trakom na 136 metrov. Ponoči, v mraku in ob slabši vidljivosti zato nosimo svetla oblačila, kresničko ali izdelke z odsevnimi površinami. Vedno hodimo po pločniku.Če je cesta brez pločnikov, pa hodimo po levi strani. Podobna zgodba je prav tako s kolesarji.

megla promet vozila policija temno