vestnik

Prvi september traja 365 dni: Policisti so že na preži

ABE, 31. 8. 2021
Nataša Juhnov
Pomurski policisti so pred začetkom novega šolskega leta med drugim pregledali prometno signalizacijo v okolici osnovnih šol.
Črna kronika

Zagotavljanje varnosti šolarjev, predvsem v prvih septembrskih dneh, je ena najpomembnejših nalog policije.

Pomurski policisti so že pred začetkom novega šolskega leta izvedli nekaj aktivnosti, med drugim so pregledali prometno signalizacijo v okolici osnovnih šol, v prihodnjih dneh pa bodo s še drugimi dejavnostmi spomnili na nevarnosti v prometu. Voznike opozarjajo na skrb za začetnike, ki prvič stopajo na šolske poti in ne poznajo vseh nevarnosti, pri tem pa ne smemo pozabiti tudi na druge učence, ki se po dolgih počitnicah vračajo v šole razigrani in potrebujejo kar nekaj dni, da ponovijo pravila in zahteve za varno ravnanje v prometu.

policija
Nataša Juhnov
Policija. Slika je simbolična.

»Starši se morajo zavedati, da so oni tisti, ki bodo svoje otroke o prometni vzgoji, prometni kulturi in obnašanju v prometu največ naučili. Prometna vzgoja postavlja otroku veliko omejitev, ki so vezane predvsem na njegovo gibanje. Odrasli smo s svojim vedenjem in ravnanjem otroku vzor, model za njegovo lastno ravnanje. Še zavedamo se ne, da nas otroci opazujejo, posnemajo in se učijo od nas. Starši so ogledalo otrok. Mogoče se premalokrat zavedamo, da traja prvi september 365 dni. Otroke je treba voziti privezane na zadnjih sedežih ali v otroških sedežih,« so z novim šolskim letom zapisali v sektorju uniformirane policije (SUP) Policijske uprave (PU) Murska Sobota.

V SUP PU Murska Sobota obenem opozarjajo, da mora imeti vsaka šola izdelan načrt varnih šolskih poti, s katerim učitelji seznanijo starše in otroke ob začetku šolskega leta, ob tem jih opozorijo na najpogostejša nepravilna vedenja in nevarnosti na šolskih poteh. Poudarek je tudi na prometnem režimu ob avtobusnih postajališčih, kjer otroci prihajajo v šolo ali odhajajo domov.

Murska Sobota, začetek šole, prvi šolski dan, označevanje pločnika, promet , srčki
Nataša Juhnov
Vsaka šola ima izdelan načrt varnih šolskih poti, s katerim učitelji seznanijo starše in otroke ob začetku šolskega leta, ob tem jih opozorijo na najpogostejša nepravilna ravnanja in nevarnosti na šolskih poteh.

Policisti murskosoboške PU bodo ta mesec poostreno nadzorovali promet v okolici vrtcev in osnovnih šol, so napovedali v SUP. Merili bodo hitrost vožnje voznikov in umirjali promet na cestah, preverjali varno hojo otrok in uporabo prometnih površin, brezhibnost koles in uporabo zaščitne čelade. V prvih šolskih dneh bodo preverjali še opremljenost otrok z rumenimi ruticami in z odsevnimi telesi, tehnično brezhibnost vozil za prevoze otrok in uporabo varnostnih pasov in dodatne opreme za privezovanje otrok v vozilih. Kontrolirali bodo tudi opremljenost in brezhibnost koles in koles z motorjem, s katerimi se vozijo otroci in mladoletniki.

Policisti pri nadzorih med drugim ugotavljajo, da starši otroke še vedno vozijo na sprednjem sedežu, neprivezane in neprimerno zavarovane, ne upoštevajo postavljenih prometnih oznak v bližini šol, temveč želijo otroke pripeljati skoraj do vrat šole, vozijo prehitro, med vožnjo telefonirajo in še bi lahko naštevali.

Zato ni presenetljiva naslednja izkušnja: policisti so ustavili vinjenega voznika, ki je imel v avtu otroka, čez deset let pa ustavili avto, ki ga je vozil ta otrok, prav tako vinjen. 

V obdobju 2015–2020 je bilo v Pomurju v prometnih nesrečah udeleženih 136 otrok.

Dva otroka sta v tem obdobju umrla, devet je bilo težje poškodovanih in 116 lažje.

Letos do 22. avgusta je bilo v Pomurju v prometnih nesrečah udeleženih 18 otrok.

V letu 2021 je umrl en otrok, dva sta bila hudo telesno poškodovana, deset pa lažje.

šola policija