vestnik

»Halo, policija? Na mojem travniku so vesoljci!«

ABE, 21. 1. 2019
Črna kronika

Policijske telefonske linije postanejo nekoliko vroče, ko nastopi čas polne lune.

Ob 06.16 je nastopila polna luna. Luna ima v človeških mislih posebno mesto, saj bojda ima številne učinke, ki pa so bili drug za drugim v raziskavah ovrženi. Mnoge raziskave so v preteklih letih skušale dokazati ali ovreči povezave med različnimi dogodki, na primer večjim številom primerov, s katerimi se ukvarja policija, in polno luno. Večina raziskav ni našla nobene povezave. Pa vendar. Bodo policisti imeli danes zaradi polne lune več dela kot običajne dni?


Nekateri verjamejo, da smo ob polni tako ljudje kot tudi živali občutljivejši in agresivnejši. Znano je, da se v času polne lune pri nekaterih ljudeh poveča agresivnost, to pa velikokrat privede do odklonskih dejanj. Povečalo naj bi se bilo število kaznivih dejanj in dogodkov, pri katerih je potrebna pomoč policistov. Prav tako se menda v kombinaciji lune in vremenskih sprememb lahko porodi kakšna neverjetna prigoda, ki bi imela nedvomno mesto v zaprašenih arhivih.


Policija sicer ne vodi evidenc in statističnih podatkov na način, da bi bilo mogoče ugotoviti kakršno koli povezavo med luninimi menami in porastom kriminala, vendar policisti vseeno vedo, kdaj je polna luna. Policijske telefonske linije namreč postanejo nekoliko vroče predvsem takrat, ko nastopi čas polne lune. To so nam potrdili tudi na OKC Policijske uprave Murska Sobota, saj so po število klicev odstopanja od drugih dni. Gre za višje številke. Ne gre pa za klice, ko bi nekdo v resnici potreboval pomoč modrouniformirancev, ampak za klice, ki bi jih morda lahko pripisali vplivu polne lune.


Nekdo je v preteklosti ob zadnji polni luni tako več kot desetkrat klical in se norčeval. Spet drugi je pred časom poklical in rekel, da so na travniku za njegovo hišo pristali vesoljci z neznanim letečim plovilom. Ne manjka, pa ne le ob polni luni, niti klicev iz nevoščljivosti – sosed je imel zabavo ob rojstvu otroka, sosed, ki ni bil povabljen, pa je policiji prijavil, da ga moti hrup in da je na cesti slama. Letno je na tukajšnjo številko 113 sicer okoli 25 tisoč klicev, od tega je bilo 11 tisoč takih, ko je bila potrebna pomoč policistov.

Polna luna policija nesreča kriminal telefonski klici