vestnik

Tri leta od ropa v Beznovcih: Policisti opravili več kot 40 razgovorov, prepoznav domnevnih storilcev po fotografijah ...

ABE, 14. 1. 2023
PU Murska Sobota
Policisti in kriminalisti so preverili več oseb na podlagi fotorobota.
Črna kronika

Preiskovalci bodo storilcu, tudi če ga izsledijo, težko naprtili krivdo, da je kriv za smrt 86-letne starke, ki je umrla pet dni po ropu, ki se je zgodil 14. januarja 2020.

Kriminalisti in policisti Policijske uprave Murska Sobota še vedno preiskujejo kaznivo dejanje ropa, ki se je zgodilo pred tremi leti, v torek, 14. januarja 2020. 

»Kdo bi bil lahko storilec, ni mogoče predvideti«

O poteku preiskave ropa v Beznovcih smo poizvedovali pri Suzani Rauš, tiskovni predstavnici Policijske uprave (PU) Murska Sobota. »Kriminalisti in policisti PU Murska Sobota kljub intenzivnemu zbiranju obvestil nismo izsledili neznanega storilca, ki je izvršil kaznivo dejanje ropa v naselju Beznovci, 14. januarja 2020. Na podlagi izdelanega fotorobota smo prejeli več informacij, ki smo jih preverili, vendar ti podatki niso pripeljali do storilca kaznivega dejanja. V smeri izsleditve storilca smo opravili več kot 40 razgovor, več kriminalistično tehničnih obdelav, prepoznav oseb po fotografijah, zasegov predmetov ... Prav tako smo tudi podali več poročil v dopolnitev kazenskih ovadb. Kdo bi lahko bil storilec kaznivega dejanja (tujec ali naš državljan), ni mogoče predvideti. Preiskavo kaznivega dejanja kriminalisti in policisti PU Murska Sobota še nismo zaključili. Ob tem pa ponovno pozivamo vse, ki bi karkoli vedeli o storilcu kaznivega dejanja, da o tem obvestijo policijo na telefonsko številko 113, najbližjo policijsko postajo ali pa na anonimni telefon policije 080 1200,« je za Vestnik.si odgovorila tiskovna predstavnica pomurske policije.

beznovci, avtopralnica-fujs, rop
Nataša Juhnov
Rop v Beznovcih je še nepreiskan.

Žrtev privezal k stolu


Čeprav so uradne informacije o ropu skope, kar je zaradi poteka preiskave razumljivo, smo se že januarja 2020, ko smo prvič poročali o zločinu, dokopali do nekaj podrobnosti. Ropar, ki se je tisto torkovo dopoldne spravil na 86-letno žensko, je bil brutalen. Po naših podatkih je starko, potem ko je vdrl v stanovanjsko hišo, podrl na tla, posadil na stol in jo zvezal s spalno srajco, da se ni mogla premikati. V hiši se je domnevno mudil okrog 20 minut, v tem času pa je preiskal vse prostore. Šel je celo tako daleč, da je pometal vzmetnice s postelje. Domnevno je našel in ukradel 200 evrov in nekaj drobiža.

Šestinosemdesetletnica isti dan še ni kazala nobenih posledic ropa, naslednje jutro pa je potrebovala nujno medicinsko pomoč, saj je doživela srčni infarkt.

Po ropu je zbežal iz hiše, ob tem pa ga je opazil voznik, ki se je peljal mimo. Prav ta voznik je po naših podatkih policijskim preiskovalcem pomagal izdelati fotorobot domnevnega roparja. Storilec je beg nato nadaljeval z avtomobilom.


Vse razpoložljive policijske patrulje, ki so bile takrat na terenu, so začele takoj po prijavi iskati roparja, a neuspešno, čeprav so postavile celo več cestnih zapor. Iz murskosoboške policijske uprave so takrat sporočili, da so bili malo pred 10. uro obveščeni o ropu, med katerim je storilec 86-letnico zvezal, jo med dejanjem lažje poškodoval, iz hiše ukradel denar in po kaznivem dejanju pobegnil v temnejšem avtomobilu. Policisti in kriminalisti so nato v petek, 17. januarja 2020, objavili fotorobot domnevnega storilca in vse, ki bi kar koli vedeli o ropu, pozvali, naj to sporočijo na telefonski številki 113 in 080 1200 ali se oglasijo na najbližji policijski postaji.

beznovci, avtopralnica-fujs, rop
Nataša Juhnov
Storilec je po naših podatkih pustil sledi na dvorišču stanovanjske hiše, ob kateri je tudi samopostrežna pralnica v lasti sina pokojnice.

Bosa stekla po pomoč
Starki se je po ropu nekako le uspelo osvoboditi in je v mrazu bosa stekla po pomoč do prvih sosedov, ki so poklicali policiste. Šestinosemdesetletnica isti dan še ni kazala nobenih posledic ropa, naslednje jutro pa je potrebovala nujno medicinsko pomoč, saj je doživela srčni infarkt. Z reševalnim vozilom so jo odpeljali v murskosoboško bolnišnico, kjer je zbolela še za pljučnico. Njeno življenje je ugasnilo v nedeljo, 19. januarja 2020.
Policijskim preiskovalcem bo storilcu, tudi če ga izsledijo, zelo težko dokazati vzročno zvezo med storitvijo kaznivega dejanja in krivdo za smrt 86-letnice. Za zdaj je osumljen le kaznivega dejanja ropa. Za to kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen od enega do deset let zapora, za posamezne kvalificirane oblike ropa – več storilcev ali velika vrednost – pa do petnajst let zapora. Če bi storilec 86-letnici med ropom povzročil poškodbe, zaradi katerih bi izgubila življenje, bi ga lahko preganjali še zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve (posebno) hude telesne poškodbe. V tem primeru bi mu grozilo od enega do deset let zapora, za povzročitev posebno hudo telesne poškodbe celo najmanj tri leta zapora.

Usoden sindrom zlomljenega srca
Kot so po smrti 86-letnice sporočili iz Splošne bolnišnice Murska Sobota, je bila pri bolnici ugotovljena stresna kardiomiopatija, sindrom zlomljenega srca, kar je bilo zanjo usodno. Gre za stanje, ki se pojavi ob nenadnem ali šokantnem čustvenem dogodku. Zaradi nenadne večje količine stresnih hormonov se poviša krvni tlak, srce se začasno poveča in ne zmore več črpati vse krvi, medtem ko druge funkcije srca delujejo normalno naprej. Pojavi se lahko ob katerem koli velikem fizičnem ali čustvenem stresu.

rop beznovci