vestnik

RRA Mura: Nekdanjemu direktorju pogojna kazen

ABE, 13. 2. 2019
Nataša Juhnov
Danilo Krapec je dobil pogojno kazen. 
Črna kronika

Nekdanjega direktorja Regionalne razvojne agencije (RRA) Mura Danila Krapca so zaradi nenamenske porabe denarja obsodili na 12 mesecev pogojne zaporne kazni in 5400 evrov denarne kazni. Oproščen pa je bil očitkov o zlorabi položaja in preslepitve pri pridobitvi posojila.

Na murskosoboškem okrožnem sodišču se je z izrekom sodbe končalo sojenje nekdanjemu direktorju Regionalne razvojne agencije (RA) Mura Danilu Krapcu. Tožilstvu je Krapcu očitalo tri kazniva dejanja, in sicer oškodovanje javnih sredstev iz garancijskih shem za Pomurje (GSP) 1 in 2 ter sredstev Phare, preslepitev pri pridobitvi posojila in zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ker naj bi si protipravno izplačal spremenljivi del plače za uspešnost.


4a9db2b291ef33aa7cbc4ebf13e8dcb2
Nataša Juhnov
Danila Krapca je zagovarjal odvetnik Igor Vinčec.


Za krivega je bil spoznan le zaradi ravnanj z denarnimi sredstvi pri GSP 2. Obtožbo o preslepitvi pri pridobitvi posojila je tožilstvo umaknilo samo, sodišče pa pri izplačilu nagrade za uspešnost ni našlo znakov kaznivega dejanja. Sodišče je tako nekdanjega direktorja obsodilo na 12 mesecev zapora pogojno s preizkusno dobo treh let. Izrekli so mu še 5400 evrov denarne kazni.

9c1efac9f6d6e1f18eb20989a20005ba
Nataša Juhnov
Obtožni akt je zastopal višji državni tožilec Branko Murmayer.


Danilo Krapec je na sodišču vztrajal, da nikogar v življenju ni skušal ogoljufati niti oškodovati nobenih javnih sredstev. Dejal je, da so denar, namenjen za GSP 2, res porabljali za poslovanje RRA Mura, vendar so to morali narediti, ker je država zamujala z nakazili denarja za projekte, ki so potekali na agenciji.

3d1f9385f4970c1aa2dd5b12d95da410
Nataša Juhnov
Danilo Krapec je dobil pogojno kazen.

Spomnimo. Potem ko so se jeseni 2015 v javnosti pojavile informacije, da naj bi imela razvojna agencija za več kot 800 tisoč evrov dolga, so njeno poslovanje pod lupo vzeli kriminalisti, družbeniki agencije pa so takrat razrešili Krapca in RRA Mura je končala v stečaju.

Nataša Juhnov
danilo krapec rra mura sojenje pomurje
Kaj zdaj berejo drugi