vestnik

Slovenija vzpostavila telefonsko številko za pomoč ukrajinskim beguncem. Pogajanja bodo potekala na belorusko-ukrajinski meji.

Vestnik.si, STA, 27. 2. 2022
Reuters
Nedeljsko jutro v Kijevu. V ozadju dim, ki opozarja na bojev na obrobju ukrajinske prestolnice.
Črna kronika

Ruske sile so danes vstopile v drugo največje ukrajinsko mesto Harkov, poročajo tuje tiskovne agencije. Medtem je bilo v prestolnici Kijev ponoči dokaj mirno, so pa ruske sile obstreljevale naftno rafinerijo v Vasilklivu okoli 30 kilometrov jugozahodno od Kijeva. Izbruhnil je velik požar.

Vodja regionalne uprave v Harkovu Oleg Sinegubov je po poročanju BBC povedal, da so v severni del mesta vstopila ruska lahka vojaška vozila. Ljudi je pozval, naj ne hodijo na ulice. Tudi posnetki kažejo ruska vozila na ulicah mesta na severovzhodu Ukrajine. 

Iz Harkova so ponoči poročali o obstreljevanju. Ruska raketa je zadela devetnadstropno stavbo, pri čemer je umrla najmanj ena oseba, več je bilo ranjenih.

2022-02-26T083304Z_2015663157_RC2KRS9XY11M_RTRMADP_3_UKRAINE-CRISIS-KYIV
Reuters
Kijev, 2022.

V Kijevu, kjer do ponedeljka zjutraj velja policijska ura, je medtem noč minila dokaj mirno, čeprav so se sredi noči oglasile sirene. Ruske sile so obstreljevale rafinerijo v Vasilkovu, v bližini katerega je ukrajinska letalska baza. Nastal je velik požar, v zrak se dviga gost črn dim.

Medtem so iz ruskega obrambnega ministrstva sporočili, da imajo Rusi pod nadzorom tudi mesti Herson in Berdjansk na jugovzhodu Ukrajine. 

ukrajinski vojak, vasilkiv rafinerija
Reuters
Ukrajinski vojak v Vasilkivu, kjer so ruski izstrelki zadeli naftno rafinerijo.

Rusija je danes sporočila, da se je pripravljena pogajati z Ukrajino, kot kraj za pogovore pa predlaga Gomel v Belorusiji, kot poroča STA. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je odgovoril, da so pripravljeni na pogovore, a ne v Belorusiji, od koder ruske sile napadajo Ukrajino. "Varšava, Bratislava, Budimpešta, Istanbul, Baku. Vsa ta mesta smo predlagali. In ustrezalo nam bi tudi katero koli drugo mesto," je dejal v videoposnetku. Dodal je še, da je bila minula noč zelo težka, tarča ruskega obstreljevanja pa je bila civilna infrastruktura. Kot je dejal, ruske sile napadajo stanovanjska območja, kjer ni nobene vojaške infrastrukture.

Slovenija je medtem sporočila, da je bila vzpostavljena posebna telefonska številka, na kateri se lahko dobijo vse informacije o pomoči, ki jo Republika Slovenija nudi beguncem iz Ukrajine. Številka se glasi 040 853 421. 

Zračni prostor za ruska letala medtem zapirata tudi Finska in Romunija. 

Romunska vlada je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila, da bo romunski zračni prostor zaprt za ruska letala, in sicer tako za pristajanje kot za prelete. Izvzeti so le poleti s humanitarno pomočjo. Finski minister za promet Timo Harakka pa je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP po Twitterju sporočil, da je Finska, ki ima z Rusijo 1300 kilometrov dolgo mejo, pripravljena zapreti svoj zračni prostor za ruska letala.

V soboto so poleg Slovenije svoj zračni prostor za ruska letala zaprle vse tri baltske države. Pred tem so to storile tudi že Bolgarija, Češka in Poljska, medtem ko je Velika Britanija prepoved uvedla za letala ruskega letalskega prevoznika Aeroflot. Rusija je v odgovor svoj zračni prostor zaprla za letala iz vseh omenjenih držav, tudi Slovenije.
Tudi Nemčija načrtuje zaprtje svojega zračnega prostora za ruska letala, nemški letalski prevoznik Lufthansa pa je že v soboto za najmanj teden dni odpovedal vse polete v Rusijo, poleg tega Lufthansina letala v tranzitu ne bodo več letela v ruskem zračnem prostoru.

ukrajina rusija vojna