vestnik

(SMRT 63-LETNICE) Po nesreči v Gornjih Petrovcih odšel na malico, kombi pa odpeljal k mehaniku

ABE, 13. 2. 2023
Radarji v Pomurju
Nesreča med Stanjevci in Gornjimi Petrovci.
Črna kronika

Matej Hercog je obtožen povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, v kateri je maja 2021 življenje izgubila 63-letnica, in zapustitve poškodovanca v prometi nesreči brez pomoči.

Z zagovorom obtoženca se je pred sodnik Stanislavom Jugom na okrožnem sodišču v Murski Soboti nadaljevalo sojenje za prometno nesrečo v Občini Gornji Petrovci, v kateri je umrla 63-letna domačinka. Državna tožilka Jana Rogan na sojenju očita 33-letnemu Mateju Hercogu iz Kozjaka pri Ceršaku v Občini Šentilj kaznivo dejanje povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti 26. maja predlani, v kateri je en človek izgubil življenje, in kaznivo dejanje zapustitev poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči.

sojenje, andrej-bukovec, simbol, sodišče
Nataša Juhnov
Z zagovorom obtoženca se je pred sodnik Stanislavom Jugom na okrožnem sodišču v Murski Soboti nadaljevalo sojenje za prometno nesrečo v Občini Gornji Petrovci, v kateri je umrla 63-letna domačinka.
Roganova je v obtožnici zapisala, da je Hercog 26. maja 2021 okoli 7.30 pred naseljem Gornji Petrovci s kombijem trčil v 63-letno domačinko, ki je nekaj dni pozneje umrla v murskosoboški bolnišnici. S kraja nesreče je odpeljal, ne da bi ponesrečeni, ki je ležala v jarku najmanj 45 minut, pomagal. Peška je hodila v nasprotni smeri njegove vožnje iz smeri naselja Stanjevci proti naselju Gornji Petrovci, po trčenju pa je težko poškodovana obležala v jarku. Eden od voznikov je 63-letnico našel naključno, ko je med vožnjo na robu cestišča opazil denarnico. Misleč, da jo je kdo izgubil, je ustavil svoje vozilo, tedaj je opazil poškodovano 63-letnico in poklical policiste. Policisti so Hercoga, ki je torej odpeljal, ne da bi pomagal poškodovanemu človeku, po opravljenem ogledu kraja prometne nesreče in z zbiranjem obvestil še isti dan voznika izsledili na domačem naslovu.

murska-sobota, sodišče, preprodajalci-droge
Jure Zauneker
Z zagovorom obtoženca se je pred sodnik Stanislavom Jugom na okrožnem sodišču v Murski Soboti nadaljevalo sojenje za prometno nesrečo v Občini Gornji Petrovci, v kateri je umrla 63-letna domačinka.

V joku obžaloval nesrečo

Matej Hercog je z velikim obžalovanjem opisoval okoliščine prometne nesreče. Med zagovorom je tudi večkrat zajokal. Dejal je, da mu je žal za to, kar se je zgodilo in da mu je hudo, ker mora zdaj s tem živeti. Na Goričem je tisti dan s kombijem dostavljal kruh. Po trčenju se je ustavil na bližnji avtobusni postaji, ker je poskušal popraviti zlomljeno ogledalo in da je lahko pobral dele razbitega stekla stranskega okna s sedeža. Vmes je poklical na podjetje in dejal, da je najbrž zadel prometni znak in da ima zato poškodovan kombi. V podjetju so mu naročili, naj po vrniti na njihov sedež kombi takoj odpelje na popravilo, saj da vozilo potrebujejo že naslednji dan.

Obtoženec vozil z 80 kilometrov na uro

Jože Škrilec, izvedenec prometne stroke, je izračunal, da je pred trčenjem Matej Hercog kombi vozil z 80 kilometri na uro. Peško, ki je po besedah izvedenca po cestišču pravilno hodila nasproti vozečim vozilom iz smeri naselja Stanjevci proti naselju Gornji Petrovci, tudi obtoženčevem kombiju, je obtoženec med drugim zadel z desnim robom hladilnega kesona kombija, na katerem so nastale sledi trčenja. Iz ogleda, ki ga je opravil Škrilec, še izhaja, da v bližini točke trčenja ni nobene prometne signalizacije, kot so denimo prometni znaki, ampak le nizki količek s kilometrsko oznako ceste.

Na avtobusni postaji se je zadržal več kot 10 minut, nato je obrnil kombi in se zapeljal nazaj v smeri trčenja. Med vožnjo nazaj je na cesti videl le delčke plastike in ničesar drugega. Če bi opazil, da je kdo v jarku, bi ustavil in pomagal, je poudaril v svojem zagovoru. Zavrnil je očitek, da je želel pobegniti. Obtoženec to utemeljuje s tem, da se je po dogodku ustavil v eni od pekarn v Murski Soboti na malici, se nazaj do sedeža podjetja vozil po glavni cesti, in po koncu službe odšel domov spat kot običajno, kadar je končal z nočno izmeno. Okoli 12. ure so ga doma nato našli policisti. Če bi želel pobegniti, ne bi izgubljal časa z malico, vozil bi se po stranskih cestah in ne bi šel domov spat, je še v svoj zagovor povedal Matej Hercog.

Iz avta ni opazil, da kdo leži v jarku

Voznik, ki je našel 63-letnico, je svoj avtomobil med vožnjo mimo kraja prometne nesreče ustavil, ker je iz vozila opazil denarnico in zaščitno medicinsko masko. Šele ko je pobiral denarnico, je v jarku opazil poškodovanko ter poklical policiste in reševalce. Med vožnjo z avtomobilom po cesti tudi sam, kot je tudi dejal obtoženec, ni opazil, da kdo leži v jarku.

Vodja logistike pri podjetju, za katerega obtoženec razvaža kruh in živila, je pričal, da v podjetju dvakrat ali trikrat na mesec obravnavajo dogodek, v katerem njihovi vozniki zaradi trkov s prometnimi znaki zlomijo stranska oziroma zunanja ogledala kombijev. Na kombijih s hladilno komoro so namreč ogledala širša in večja kot običajna stranska ogledala, je poudarila priča. Praksa je, tako vodja logistike, da še isti dan odpeljejo poškodovan kombi na popravilo, saj običajno kombi za vožnjo potrebujejo že takoj naslednji dan. Kot je še pričal, ga je obtoženec poklical in dejal, da je zlomil ogledalo in da se je zlomilo tudi steklo na desnih vratih. Med pogovorom je po njegovih besedah Hercog deloval povsem umirjeno in tako ni nič kazalo, da bi bil nervozen zaradi česarkoli. Ko se je obtoženec vrnil na sedež podjetja, sta z njim odpeljala kombi k avtomehaniku, od tam so kasneje poklicali na podjetje, da so našli sledi krvi na kombiju.

Sojenje se bo predvidoma nadaljevalo prihodnji mesec.

nesreča goričko policija
Kaj zdaj berejo drugi