vestnik

Soboški podjetnik v hišnem priporu. Ena od evropskih držav zahteva njegovo izročitev

ABE, 26. 4. 2024
Nataša Juhnov
Na Okrožnem sodišču Murska Sobota poteka postopek za izročitev podjetnika Jožeta P. ml. iz Murske Sobote eni od evropskih držav.
Črna kronika

Nemčija je za Jožeta P. ml. iz Murske Sobote razpisala evropski nalog za prijetje.

Na Okrožnem sodišču Murska Sobota poteka postopek za izročitev podjetnika Jožeta P. ml. iz Murske Sobote eni od evropskih držav. Po podatkih, ki so jih za Vestnik.si posredovali iz omenjenega sodišča, je bil za podjetnikom razpisan evropski nalog za prijetje, sodišče pa je za Jožeta P. ml. do konca postopka izročitve odredilo hišni pripor. Nalog za prijetje je razpisala Nemčija. Podjetnik je po naših podatkih osumljen kaznivega dejanja goljufije, saj se je domnevno okoristil s subvencijami, ki mu jih je za njegov posel izplačala Nemčija.

Kaj je Evropski nalog za prijetje?

Evropski nalog za prijetje je zahteva pravosodnega organa v eni od držav EU za prijetje osebe v drugi državi in za predajo te osebe zaradi kazenskega pregona ali izvršitve kazni zapora ali ukrepa odvzema prostosti v prvi državi. Mehanizem temelji na načelu vzajemnega priznavanja sodnih odločb. Uporablja se v vseh državah EU. Država, v kateri je oseba prijeta, mora končno odločitev o izvršitvi evropskega naloga za prijetje sprejeti v 60 dneh od prijetja osebe. Če oseba soglaša s predajo, je treba odločitev o predaji sprejeti v 10 dneh.

nemčija sodišče nalog hišni-pripor