vestnik

Sodna preiskava umora v Peskovcih: Iz bolestnega ljubosumja jo je naprej zadavil, nato pa še zabodel

ABE, 27. 9. 2022
Vestnik.si
V soboto bo tri tedne, odkar je 46-letni Mitja Orešek v Peskovcih vzel življenje svoji enajst let mlajši zunajzakonski partnerki.
Črna kronika

Storilec Mitja Orešek je osumljen umora in ne le uboja. Grozi mu najmanj 15 let zapora. Njegovo ljubosumje je menda preraslo vse meje, saj je domnevno po stanovanjski hiši celo nastavil prisluškovalne in snemalne naprave.

V soboto bo tri tedne, odkar je 46-letni Mitja Orešek v Peskovcih vzel življenje svoji enajst let mlajši zunajzakonski partnerki. Orešek je danes 16 dan priprt v priporni celici murskosoboškega zapora, v ponedeljek pa se je proti njemu začela sodna preiskava. Sodišče v preiskavi na podlagi gradiva policije in državnega tožilstva dodatno preveri okoliščine kaznivega dejanja ter zbira dokaze. Orešek je v sodni preiskavi po novem osumljen umora in ne le uboja, kakor so policijski preiskovalci najprej okvalificirali kaznivo dejanje zoper življenje in telo. Razlog? »Državna tožilka je na podlagi vseh zbranih obvestil in ugotovitev policistov ter kriminalistov Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota ugotovila, da gre v tem primeru za kaznivo dejanje umora po 4. točki 116. člena kazenskega zakonika, saj je osumljeni Mitja Orešek drugega umoril s tem, da mu je iz drugih nizkotnih nagibov vzel življenje. Med nizkotne nagibe v skladu s sodno prakso in zakonom spada tudi ljubosumnost. Ljubosumje je bilo tako intenzivno, da je zaradi tega vzel življenje svoji zunajzakonski partnerki,« je pojasnil višji državni tožilec Drago Farič, vodja Okrožnega državnega tožilstva Murska Sobota.

DSC_0026
Vestnik.si
Mitjo Oreška na sodišču zagovarja odvetnik Mojmir Šafarič.

46-letnemu Orešku, ki ga preganja okrožna tožilka Jana Rogan, tako grozi najmanj 15 let zapora. Sodna preiskava je za javnost zaprta, po besedah Mojmirja Šafariča pa njegov varovanec do zdaj v preiskavi še ni bil zaslišan. Orešek je molčal pred kriminalisti med 48-urnim policijskim pridržanjem, kakor tudi na zaslišanju pred preiskovalno sodnico, ki je proti njemu zaradi teže kaznivega dejanja odredila pripor za obdobje 30 dni, ki se lahko podaljša. Odvetnik Šafarič za Vestnik.si še ni mogel napovedati, kdaj bo sodišče končalo preiskavo, poudaril pa je, da sodišče Oreškov primer obravnava prednostno.

Po zaključeni preiskavi sodišče državnemu tožilstvu pošlje obvestilo o končani preiskavi skupaj z zbranim gradivom. Če državni tožilec meni, da obstaja na podlagi zbranega gradiva dovolj dokazov za nadaljevanje kazenskega postopka, vloži obtožnico. Na podlagi obtožnice sodišče začne glavni del kazenskega postopka. »Zadeva je v fazi preiskave in po opravljeni sodni preiskavi bo tožilka vložila obtožnico, po pravnomočnosti obtožnice pa so bo začelo sojenje,« je še pojasnil Drago Farič.

peskovci, tragedija, uboj, peskovci-na-goričkem
Vestnik.si
Policija na naslovu v Peskovcih, kjer je družina živela, do usodne sobote še ni intervenirala.

Motiv za zavržno dejanje je po navedbah vodje murskosoboških tožilcev torej bolestno ljubosumje osumljenca, ki je pri Orešku menda preraslo vse meje, saj je domnevno po stanovanjski hiši celo nastavil prisluškovalne in snemalne naprave. Po naših podatkih sta se storilec in njegova žrtev tisto usodno soboto okoli 18. ure sprla v shrambi. Orešek je svojo partnerko najprej zadavil – pri tem si je pomagal tudi s pleteno vrečo –, in jo nato vsaj enkrat z 20-centimetrov dolgim kuhinjskim nožem zabodel v prsi. Preden je po zločinu sam poklical na operativno-komunikacijski center soboške policijske uprave in prijavil, da je umoril svojo partnerko, je poklical še brata in sosedo. Orešek in partnerka sta imela dva mladoletna otroka, ki na srečo nista bila priči krvavemu dejanju, zanju pa bodo sedaj poskrbeli bližnji svojci oziroma center za socialno delo. Policija na naslovu v Peskovcih, kjer je družina živela, do usodne sobote še ni intervenirala.

zločin peskovci sodišče