vestnik

(SPLETNA GOLJUFIJA) Pomurec oškodovan za 165 tisoč evrov

Vestnik.si, 10. 1. 2024
Vanesa Jaušovec
Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Kriminalisti sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Murska Sobota so obravnavali nov primer spletne goljufije.

Kot so pojasnili, je neznani storilec oškodovancu na njegov elektronski naslov poslal sporočilo kot predstavnik banke, da mora ažurirati podatke o svojih strankah. Oškodovanec je kliknil na poslani link in potrdil polje nadaljuj. Nato ga je poklicala neznana oseba, ki se je predstavila kot vodja spletne nadgradnje pri banki, ki je od oškodovanca pridobila vse potrebne podatke in gesla za dostop do njegove spletne banke. V nadaljevanju je neznani storilec z več nakazili na različne bančne račune v tujino oškodoval imetnika računa za več kot 165 tisoč evrov. 



"Na PU Murska Sobota zaznavamo iz leta v leto povečano število raznih oblik spletnih goljufij. Storilci preslepijo oškodovance s pošiljanjem SMS sporočil, v katerih se lažno predstavljajo kot domnevni kupci, dostavljavci paketov, predstavniki bank ipd.. Storilci prepričajo oškodovance, da ti bodisi nakažejo denarna sredstva za paket, ki ga ne prejmejo, da posredujejo številko bančnih kartic, številko bančnih računov za prejem nakazila, ki ga ne prejmejo, ali da storilcem posredujejo gesla za dostop do spletnih bank," tako tiskovna predstavnica policije Suzana Rauš. 

078-GOLJUFIJA
Tamino Petelinsek
Fotografija je simbolična.

Občane opozarjajo, da so pozorni na prejeta elektronska sporočila (ali kratka SMS), ki dajejo vtis, kot da so bila poslana s strani banke, na prejeta sporočila, ki vedno vsebujejo povezavo, na katero je treba klikniti in vnesti podatke in da so ti zahtevani podatki lahko davčne številke, telefonske številke, enkratna gesla …. Prav tako jim svetujejo, da do svojih spletnih bank vedno dostopajo preko aplikacije ali z ročnim vnosom URL naslova, nikoli s klikom na povezavo v SMS sporočilu, ter da nepoznanim osebam nikoli ne posredujejo podatkov o bančni karticah, računih, geslih ipd.

Kaj storiti, če ste oškodovani? 

Čim prej se obrnite na svojo banko, da blokira račun in bančno kartico, potem zberite vso razpoložljivo dokumentacijo (elektronsko pošto, podatke o transakcijah, morebitne mobilne številke, naslove elektronske pošte, IP številke) in se za prijavo čimprej obrnite na najbližjo policijsko enoto.

pums spletna-goljufija oškodovanec