vestnik

Stari znanec policije razmišlja, da bi pisal Donaldu Trumpu

Andrej Bedek, 4. 9. 2020
Andrej Bedek
Tudi zaradi Makarjevega vedenja na sodišču je odvetnik predlagal, naj njegovo psihofizično stanje preveri izvedenec.
Črna kronika

Sebeborčan Anton Makar ne more iz svoje kože, marca policistu med aretacijo grozil, da ga bo ubil.

Anton Makar iz Sebeborec skuša na murskosoboškem okrajnem sodišču sodnico Simono Vinkovič Škalič prepričati, da 21. marca letos ni zakrivil kaznivega dejanja napada na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti, s tem ko je med aretacijo zaradi kršitve javnega reda grozil enemu od policistov, ki so posredovali. Obtoženca preganja državna tožilka Jana Rogan, njegovo obrambo je prevzel odvetnik Ciril Logar.

Trdi, da je izgubil spomin


Makar se v nedavnem zagovoru ni spomnil, zakaj je imel opravka s policisti. Zatrdil je, da mu je tisto soboto nekdo nekaj podtaknil v alkoholno pijačo, zato je izgubil spomin. Prepričan je, da med postopkom s policisti ni storil nič nezakonitega. O tem, da so ga ti denimo v letu 2018 kar 21-krat obravnavali zaradi različnih prekrškov, je dejal, da je bilo to bržkone zato, ker je policistom trn v peti.

sojenje, andrej-bukovec, simbol, sodišče
Nataša Juhnov
Sodišče. Slika je simbolična.

Napadeni policist z murskosoboške policijske postaje je pred Vinkovič Škaličevo opisal, da sta tisto marčevsko soboto s kolegico okoli 13. ure posredovala na tržnici v Murski Soboti, ker sta prejela prijavo, da Makar razgraja. Na tržnici ga nista več našla, ko pa sta se zapeljala po mestu, sta ga zagledala v Slovenski ulici. Makar se ni zmenil za policistov ukaz, naj se ustavi, ampak se je pognal v beg. Policist je stekel za njim in ga obvladal s strokovnim prijemom. Že takrat je obtoženec, tako policist, ki ga je prijavil zaradi napada na uradno osebo, kričal, da ga bo ubil in iz njega naredil invalida. Policistu je domnevno grozil še na postaji. Grožnje je slišal tudi njegov kolega, ki je tisti dan na postaji opravljal naloge dežurnega policista. Ko je šel preverit, ali v prostoru za pridržanje delujejo govorne naprave, je zaznal, da kršilec grozi, je kot priča povedal na sodišču.

Včasih policiste celo uboga
Prejšnji četrtek je bila zaslišana policistka iz patrulje. Dejala je, da sta s kolegom prejela prijavo, da nekdo na tržnici pljuva po zelenjavi prodajalcev. Posumila sta, da bi bil kršilec lahko Makar, ki sta ga že zjutraj videla v mestu. Na tržnici jima je Makarjev znanec potrdil, da je razgrajal prav on. Po kratkem iskanju sta ga izsledila v Slovenski ulici, tu se jima je pozneje pridružil še en policist. »Na klice, naj se ustavi, se ni odzval, ampak je tekel naprej. Kolega ga je dohitel v križišču z Ulico Staneta Rozmana in ga podrl na tla. Proti nama je nekaj kričal že med begom, intenzivno pa je grozil naprej še med samim postopkom,« je pričala policistka. Pritrdila je kolegovim besedam o grožnjah s smrtjo: »Ni ti vseeno, če ti kdo tako grozi, pa čeprav si policist.«

murska-sobota, sodišče, okrajno-sodišče
Nataša Juhnov
Okrožno sodišče v Murski Soboti.

»Policisti imate nekaj proti meni. Povej mi, zakaj,« je vprašal Makar. »Če bi ubogali naše ukaze, do vsega tega ne bi prišlo. Včasih sta taki, da se da z vami vse pogovoriti in nas ubogate. Pogosto pa nas žal ne ubogate, ko moramo posredovati zaradi vas, še posebej če je pri vas posredi alkohol,« je odgovorila policistka, ki kasneje z obtoženim na policijski postaji ni imela več opravka, saj je bila poslana na drugo nalogo.

Zaslišali bodo izvedenca


Tudi zaradi obtoženčevega vedenja na obeh obravnavah je odvetnik Logar predlagal, da njegovo psihofizično stanje preveri izvedenec. Ta je o tem že izdelal pisno mnenje, vendar odvetnik želi, da se izvedenec zasliši neposredno. »Želite tudi vi, da zaslišimo izvedenca?« je Vinkovič Škaličeva izzvala Makarja. »To pravico imam, kot imam pravico, da bi pisal Donaldu Trumpu. Celo razmišljam, da bi mu poslal pismo,« je v svojem slogu odvrnil obtoženec. Sodnica je predlogu ugodila in obenem napovedala, da bo 14. septembra tretjo obravnavo skušala skleniti z izrekom sodbe. Tako zagovornika kot tožilko je zato pozvala, naj pripravita sklepna govora.

Na sodišče iz zapora 
Anton Makar je pretekli četrtek na sojenje prišel iz zapora v Murski Soboti, kjer prestaja polletno kazen zaradi napada na policiste 22. maja. Tukajšnje okrožno sodišče je po prijetju zoper njega izpeljalo tako imenovani pospešeni kazenski postopek, v katerem je Makar očitani napad na policiste priznal. Tisti petek je razgrajal v gostinskem lokalu, a ga je še pred prihodom patrulje zapustil in odšel v drugo gostilno. Policiste so na pomoč poklicali tudi od tam, za kar pa Makarju ni bilo posebej mar, saj se ni umiril niti ob njihovem prihodu. Ko so ga uniformiranci obstopili, se je upiral prijetju in enemu policistu zagrozil, da ga bo ustrelil. Patrulji tako ni preostalo drugega, kot da uporabi prisilna sredstva, a on je norel še naprej. Policisti so ga komaj obvladali, ga podrli na tla, vklenili in odpeljali v policijsko pridržanje. Nato je sledila kazenska ovadba zaradi napada na uradno osebo.

anton-makar policija sojenje