vestnik

Tatovi plenili skoraj 15 minut, policisti za prihod potrebovali več kot pol ure

Andrej Bedek, 24. 11. 2019
Nataša Juhnov
Na prizorišče vloma v trgovini v Kuzmi je morala policijska patrulja iz notranjosti Pomurja, ne z Goričkega.
Črna kronika

Vlom v Kompasovo trgovino v Kuzmi ponovno opozoril na pomanjkanje policistov v Pomurju.

Torek, 12. novembra, je bil za policiste in kriminaliste Policijske uprave (PU) Murska Sobota običajen dan. Zvezek, v katerega zapisujejo dnevne dogodke, je bil skoraj prazen. Obravnavali so namreč eno prometno nesrečo z gmotno škodo, štiri manjša kazniva dejanja in dve kršitvi javnega reda. Nakar je ob 23.22 zazvonil telefon na številki 113. Iz varnostnega nadzornega centra ene od služb za varovanje, ki z alarmi varuje Kompasovo prodajalno na mejnem prehodu Kuzma, so policiste obvestili, da se je v trgovini sprožilo več alarmov. Operativno-komunikacijski center PU Murska Sobota je na prizorišče poslal patruljo.
Na Goričko je odšel tudi interventni uslužbenec varnostne službe. Ob 23.50 je vstopil v trgovino. Policistov še ni bilo na spregled, zato je zavaroval sledi. Vlomilcev pa že dolgo ni bilo več v Kuzmi. Patrulja je prišla na kraj po naših podatkih, uradnega podatka PU Murska Sobota nismo prejeli, čeprav smo ga iskali, po 39 minutah od klica na 113. Torej eno minuto po polnoči, v sredo ob 00.01. Po neuradnih podatkih so se vlomilci v prostorih prodajalne mudili najmanj 13 minut. Torej so imeli skoraj četrt ure časa, da so si nabrali plen. Odnesli so za 30 tisoč evrov nakita, ur, parfumov in cigaret.

Enota Povprečen reakcijski čas (v minutah)
PU Celje 9,22
PU Koper 10,16
PU Kranj 11,45
PU Ljubljana 10,46
PU Maribor 9,56
PU Murska Sobota 10,06
PU Nova Gorica 13,48
PU Novo mesto 10,11

Vir: Poročilo policije o delu v prvem polletju 2019

Med tednom brez nočne izmene

Zakaj je trajalo tako dolgo, da so policisti PU Murska Sobota prišli na kraj nujnega dogodka, če drugače za to v povprečju potrebujejo 10 minut in 6 sekund? Na prizorišče vloma je morala priti patrulja iz ene od policijskih enot v notranjosti Pomurja, patrulja Policijske postaje (PP) Gornji Petrovci namreč ni bila na voljo. Razlog? S 1. januarjem 2018 so ukinili nočno patruljo PP Gornji Petrovci med tednom. Po naših podatkih, uradne potrditve PU Murska Sobota nismo prejeli, gornjepetrovski policisti med ponedeljkom in petkom od 22. do 6. ure ne službujejo. Oziroma je v službi ena patrulja, če tako načrtuje vodja enote.

prosenjakovci, bankomat, razstreljen-bankomat, nlb
Nataša Juhnov
Primera kaznivih dejanj iz Kuzme in Prosenjakovec sta v fazi zbiranja obvestil.

Kuzma ni osamljen primer. Nedelja, 20. oktobra. Nekaj pred 4. uro je v Prosenjakovcih močno počilo. Storilci so razstrelili bankomat, a so odšli praznih rok. Tudi za Prosenjakovce smo spraševali o času prihoda patrulje na kraj kaznivega dejanja. Podatka nam PU Murska Sobota ni sporočila. A nekaj drži. Predrzen vlom v Kuzmi, kjer so morali vlomilci domnevno celo počakati, da se je razkadil dim, saj je trgovina varovana tudi s tako imenovano dimno zaveso, in napad na bančni avtomat na Goričkem s plinom sta lahko indica, da so na delu precej dobro organizirane kriminalne združbe. Morda so že tudi dobro obveščene, kako je s prisotnostjo policistov v goričkih krajih ponoči, pri čemer lahko storilci za pobeg s prizorišča izkoriščajo bližino mej. Poznavalci policijskega dela ocenjujejo, da bi lahko do kraja vloma v Kuzmi patrulja PP Gornji Petrovci prišla v 15 minutah. Če bi morda tisti čas opravljala kontrolo prometa denimo v Rogašovcih, še prej.

Varčevanje na račun varnosti?

Bi torej pomanjkanje modrouniformirancev na razvlečenem terenu, velikem 244 kvadratnih kilometrov, kjer v občinah Hodoš, Šalovci, Gornji Petrovci, Kuzma, Grad in Rogašovci prebiva okoli deset tisoč ljudi, lahko vplivalo na varnost ljudi in premoženja? Ali pomanjkanje patrulj na terenu izkoriščajo tudi kriminalci? V PU Murska Sobota pomirjajo javnost: »Delo policistov na območju PU Murska Sobota prilagajamo varnostni situaciji in kadrovskemu stanju. Naloge policije izhajajo iz njenih temeljnih dolžnosti, ki so opisane v 4. členu zakona o nalogah in pooblastilih policije. V skladu z določili pravil policije vodje organizacijskih enot policije organizirajo in usmerjajo delo v posameznih policijskih enotah in prilagajajo kadrovski potencial stanju varnosti upoštevajoč časovne in krajevne zgostitve.« Dodali so še: »Stanje varnosti na območju PP Gornji Petrovci je ugodno. Glede na število varnostnih pojavov se načrtuje tudi prisotnost patrulj te policijske postaje.«
Primera kaznivih dejanj iz Kuzme in Prosenjakovec sta v fazi zbiranja obvestil.  

Enota Število interventnih (nujnih) dogodkov
PU Celje 12.283
PU Koper 6.673
PU Kranj 7.074
PU Ljubljana 31.138
PU Maribor 15.373
PU Murska Sobota 5.788
PU Nova Gorica 4.173
PU Novo mesto 9.611

Vir: Poročilo policije o delu v prvem polletju 2019

Dvakrat na leto v Ljubljano 

V PU Murska Sobota zdaj službuje 521 ljudi, kar je 19 več, kot predvideva kadrovski načrt ministrstva za notranje zadeve iz oktobra 2018. Zato je dvakrat na leto v Ljubljano za šest mesecev začasno zaradi službovanja v centru za varovanje in zaščito, enoti, ki med drugim varuje sedeže državnega zbora, vlade in predsednika države, premeščenih okoli 20 policistov PU Murska Sobota.

prosenjakovci, bankomat, razstreljen-bankomat, nlb
Nataša Juhnov
Primera kaznivih dejanj iz Kuzme in Prosenjakovec sta v fazi zbiranja obvestil.


Direktor PU Murska Sobota Damir Ivančić je že večkrat spregovoril o fluktuaciji kadrov. »Kadrovske številke res kažejo, da nas je vse manj. Trend fluktuacije kadra se iz različnih vzrokov nadaljuje in nadomeščanja za zdaj ni. To pomeni tudi manj policistov na terenu, kar se bo najbrž dolgoročno poznalo pri zagotavljanju varnosti. Ne glede na dejstvo, da nas je vse manj na policijski upravi, lahko z veliko mero odgovornosti povem, da se delo v policijskih enotah organizira tako, da so policisti prisotni tam, kjer je pričakovati določena odklonska dejanja. Priznati pa moram, da na vseh krajih istočasno ni mogoče opravljati opazovalne službe ali patruljnega dela,« je že večkrat ponovil prvi pomurski policist.

kuzma, komas-shop, free-shop
Nataša Juhnov
Primera kaznivih dejanj iz Kuzme in Prosenjakovec sta v fazi zbiranja obvestil.

kuzma vlom policija patrulja
Kaj zdaj berejo drugi