vestnik

Tatvine koles tudi v Pomurju pogoste, zato policisti lastnike opozarjajo na preventivno ravnanje

Vestnik.si, 2. 7. 2023
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Tatvine koles so v Sloveniji pogosto kaznivo dejanje, pri tem ni izjema niti območje Policijske uprave Murska Sobota.

Uporaba koles je v tem času, ko je vreme ugodno, vse večja, s tem pa se veča tudi nevarnost njihove odtujitve. Tatvine koles na območju PU Murska Sobota so razprščene, storilci pa imajo več priložnosti na mestih, kjer je več koles, ki niso v varovanem ali ograjenem prostoru.

Policisti zato opozarjajo na preventivno ravnanje lastnikov koles, saj ugotavljajo, da oškodovanci ob prijavi tatvine kolesa vedo povedati le znamko in barvo svojega kolesa, drugih podatkov pa ne, kar policiji le otežuje raziskovanje tovrstnih kaznivih dejanj. 

Kakšni so nasveti za varovanje kolesa? 

Lastniki naj svoje kolo vedno primerno zavarujejo ter okvir kolesa in eno od koles priklenejo s ključavnico. Ključavnica naj bo kakovostna, kar pomeni, naj ima označeno odpornost proti poškodbam z različnimi predmeti in orodji, zato policisti kolesarjem svetujejo, naj kupijo verigo iz kaljenega stekla, saj je takšne ključavnice težko preščipniti s kleščami, ki jih tatovi najpogosteje uporabljajo. Prav tako policisti svetujejo,naj koles tudi na domačem dvorišču ne puščajo nezaklenjenih in naj jih hranijo v zaklenjenem prostoru, če pa jih že puščajo na prostem, naj bo prostor dobro razsvetljen. Prav tako je priporočljivo, da si lastniki zapišejo podatke o kolesu, saj v primeru tatvine to lahko prijavijo policiji in jim tudi posredujejo čim več podatkov. 

tatvine-koles opozorilo