vestnik

Tihotapcu so sodili znova, tokrat jo je odnesel precej bolje

ABE, 3. 12. 2019
Jure Zauneker
Sodišče. Slika je simbolična.
Črna kronika

Mariu Lesjaku, ki je s prebežniki v avtu junija v Srednji Bistrici povzročil prometno nesrečo, so na vnovičnem sojenju prisodili nižje kazni.

Potem ko je višje sodišče iz Maribora zaradi pritožbe odvetnika Igorja Weindorferja iz Murske Sobote razveljavilo obsodilno sodbo 32-letnemu Mariu Lesjaku iz Celja, ki sicer zdaj živi v Slovenj Gradcu, je na vnovičnem sojenju nedavno dobil nižje kazni.

Murska Sobota, sojenje, Mario Lesjak, begunci
Nataša Juhnov
Matej Lesjak avgusta med prihodom na sodišče.

Lesjak je bil avgusta na okrožnem sodišču v Murski Soboti obsojen zaradi kaznivih dejanj prepovedanega prehoda državne meje in nevarne vožnje v cestnem prometu. Za obe kaznivi dejanji je dobil 14 mesecev zapora in 500 evrov denarne kazni. Ker je avtomobil vozil brez vozniškega dovoljenja, mu je sodišče za dve leti prepovedalo opravljati izpit. Ostal je tudi v priporu, v katerem je od 6. junija, ko so ga prijeli. Na vnovičnem sojenju je bil zdaj Lesjak obsojen na eno leto zapora, na 100 evrov denarne kazni in eno leto ne bo smel opravljati vozniškega izpita. Stroške obeh sojenj je plačala država.

policist, policija, državna meja
Nataša Juhnov
Meja. Slika je simbolična.

Lesjak je bil sicer obsojen, da je 6. junija ni ustavil svojega avtomobila, ko ga je začela zasledovati policijska patrulja. Policisti so namreč med varovanjem meje pri Razkrižju opazili, da sprednjem sedežu obsojenčevega avtomobila sedi Kitajka. Zaradi suma, da tihotapi prebežnike, se je patrulja pognala za Lesjakom, in ga ustavljala s svetlobnimi in zvočnimi signali. Ustavil je šele, ko je v Srednji Bistrici povzročil prometno nesrečo

Žgala sta ga z ognjem?

Na sodišču je Matej Lesjak že avgusta priznal krivdo, a v svoj zagovor povedal, da je bil v kaznivo dejanje prisiljen. »Priznam in obžalujem, sodišče le prosim, da mi ne izreče denarne kazni, ker sem prejemnik socialne pomoči, in nimam nobenega drugega prihodka. V kaznivo dejanje sem bil prisiljen, ker sem nekomu bil dolžan 1000 evrov, ta pa je denar tudi z grožnjami zahteval nazaj,« se je med jokom branil Lesjak. »Ker v dogovorjenem času ni vrnil 1000 evrov, ki si jih je izposodil, sta do njegove hiše prišla dva moška. Odpeljala sta ga v gozd, kjer sta ga tepla, in ga žgala z ognjem. Na voljo je imel 48 ur časa, da vrne denar, zato je bil primoran zaiti na stranpot,« ga je branil zagovornik, to pa tudi posebej poudaril v pritožbi, ki jo je v imenu varovanca poslal na višje sodišče. Senat višjega sodišča je nato po odvetnikovi pritožbi razveljavil sodbo in primer vrnil v razsojanje nazaj na okrožno soboško sodišče. Višje sodišče je naročilo, naj okrožno sodišče vnovič prisluhne Lesjakovemu zagovoru.

matej-lesjak meja policija