vestnik

Soboški kriminalisti zasegli rekordno količino drog, storilci so substance pošiljali po pošti

Vestnik, 16. 4. 2021
Jure Zauneker
Kriminalna združba je dalj časa prek temnega spleta preprodajala prepovedane droge.
Črna kronika

Kriminalna združba, ki so jo v minulih dneh razbili slovenski kriminalisti, je preko temnega spleta preprodajala drogo in jo v embalaži prehranskih izdelkov pošiljala po pošti.

 V torek, 13. aprila, so kriminalisti s Policijske uprave Murska Sobota skupaj z Upravo kriminalistične policije Generalne policijske uprave končali eno izmed najbolj zahtevnih kriminalističnih preiskav zoper organizirano kriminalno združbo.

ZASEG5
Policija
V torkovi zaključni akciji je sodelovalo 70 kriminalistov in policistov iz policijskih uprav Murska Sobota, Maribor in Ljubljana, skupaj s kriminalisti iz Uprave kriminalistične policije iz Generalne policijske uprave.

V preiskavi so murskosoboški kriminalisti v sodelovanju z mariborskimi in ljubljanskimi kolegi v hišnih preiskavah zasegli kar 400 kilogramov različnih drog, kar je eden največjih zasegov v Sloveniji. Del vzorcev je bil ekstazi, poleg tega je bila zaznana tudi nova sintetična droga ketamin, ki pri nas še ni na seznamu drog. Po končani preiskavi so po besedah Bojana Rousa, vodje sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Murska Sobota, ovadili štiri osumljence, stare od 28 do 43 let, ki prihajajo z območja Maribora in Ljubljane. Vse so včeraj privedli k preiskovalnemu sodniku v Murski Soboti, ki jim je odredil pripor.

ZASEG1
policija
Kriminalisti so med hišno preiskavo zasegli več ekstazi tabletk.

Policisti ocenjujejo, da bi osumljeni pridobili najmanj tri milijone evrov protipravne koristi. Nobeden od osumljenih pa doslej ni bil kaznovan za podobna dejanja, je še povedal Rous. Kot je pojasnil, so združbi na prišli, ko so na območju Estonije zasegli pet kilogramov droge, ki je imela sled na našem območju. Po tem so v kriminalistični preiskavi, ki je potekala petnajst mesecev v sodelovanju z estonsko, avstrijsko in nemško policijo, ugotovili, da je imela kriminalna združba dobro razvejano mrežo, nakupi pa so potekali izključno preko temnega spleta (Darkneta) in s kriptovalutami. "Nakup drog ni potekal osebno, vsak posameznik združbe je imel posebej določeno vlogo. Vodja je preko temnega spleta ponujal droge, pripravljal je tudi pakete droge," je pojasnil Rous. Drogo pa so po pošti pošiljali v embalaži prehranskih izdelkov, ki je bila videti kot originalna, največ v sosednjo Avstrijo. Vse prodane prepovedane substance so bile izjemne kakovosti in čistosti, tako da si je lahko kupec še naprej razredčeval drogo. Med drugim so ponujali tudi heroin, kokain, amfetamin, ekstazi, tudi konopljo.

ZASEG3
Policija
Kriminalisti so osumljenim osebam zasegli skupno okoli 400 kg prepovedanih drog, ki jih analizira Nacionalni forenzični laboratorij v Ljubljani. Do sedaj so bile izdelane delne analize vzorcev za okoli 83 kg, in sicer: roza tabletke z logom Punisher (17,5 kg), modre tabletke z logom Punisher (25,4 kg), MDMA kristali (25 kg), ketamin (6 kg), heroin (1 kg) in mefedron (8 kg).

Storilci so bili center za distribucijo za celotno Evropo in celo Združenih držav Amerike. Osumljenim pa je za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami predpisana kazen zapora do 10 let. Za kvalificirano obliko, storjeno v hudodelski združbi, pa jim grozi od pet do 15 let zaporne kazni.

ZASEG4
Policija
Zasegli so večjo količino roza ekstazi tabletk

Z uspešnim kriminalističnim preiskovanjem preprodaje prepovedanih drog preko temnega spleta je bil tudi v slovenski policiji narejen velik korak naprej. Pomurski kriminalisti so se namreč prvič srečali s preiskovanjem prodaje velikih količin prepovedanih drog, na način, ki se je še do pred kratkim mnogim zdel nepredstavljiv, je dejal Damjan Apollonio, vodja sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.

ZASEG2
Policija
Bojan Rous, vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Murska Sobota, in Damjan Apollonio, vodja sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, sta predstavila izsledke kriminalistične preiskave.

pums organiziran-kriminal droga
Kaj zdaj berejo drugi