vestnik

Tiskovna predstavnica pomurske policije: »Ne obravnavamo radikalizacije posameznika preko spleta«

ABE, 30. 8. 2024
Rok Bednjanić
Policijska uprava Murska Sobota. Slika je simbolična.
Črna kronika

Šli smo po sledi govoric, da je mlajši moški iz območja Policijske uprave Murska Sobota kazal znake radikalizacije.

Iz Policijske uprave (PU) Murska Sobota so zanikali, da obravnavajo mlajšega moškega z območja PU, pri katerem so domnevno zaznali začetne znake radikalizacije. Suzana Rauš, tiskovna predstavnica soboške PU, je za Vestnik.si namreč sporočila: »Trenutno na PU Murska Sobota nimamo v preiskavi nobenega primera v povezavi z radikalizacije posameznika preko spleta.«

Šli smo namreč po sledi govoric, da bi se ta mlajši moški lahko radikaliziral, potem ko je navezal stik s tujcem iz ene od evropskih držav. Več podrobnosti, tudi to, ali sploh gre za sum kaznivega dejanja, bi lahko prinesla policijska preiskava, če bi jo na PU Murska Sobota sprožili, po besedah Suzane Rauš ni znanih, v takih primerih, kot veleva protokol, pa se v preiskovanje vključijo tudi pripadniki slovenske obveščevalne in varnostne službe Sove.

Prav ti so nedavno prišli na sled 17-letniku z območja PU Celje, ki je v zaprti spletni skupini širil skrajne ideje in motivacijske videe Islamske države. Policija je nato pri njem izvedla hišno preiskavo, v kateri sicer niso našli orožja ali eksploziva, so pa, kot so poročali mediji, odkrili motivacijski govor v tujem jeziku, kar bi lahko bil dokaz novačenja skrajnežev. Policija ga zdaj obravnava zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

policija, policijska-uprava-murska-sobota, policijska-postaja-ljutomer
Rok Bednjanić
Policijska uprava Murska Sobota. Slika je simbolična.

Kot so že večkrat sporočili iz PU Murska Sobota, podrobno in v skladu z zakonom in pooblastili preverijo vsak sum, ki bi kazal na javno spodbujanje ali poveličevanje terorizma oziroma novačenje ter usposabljanje za teroristične dejavnosti. Pomurje je kot del balkanske tihotapske poti izpostavljeno varnostnim tveganjem, ki jih prinašajo migracije, terorizem, radikalizacija, tihotapljenje orožja in droge.

Policisti tudi zato s poostrenimi nadzori prometa na avtocesti, ki pelje iz Madžarske in Hrvaške prek Slovenije, nadzorujejo potnike in prtljago z namenom odkrivanja takšnih pojavov. Svoje dejavnosti pa usmerjajo v zbiranje informacij, preprečevanje in odkrivanje teroristične dejavnosti, odkrivanje financiranja terorizma in v omejevanje nasilne radikalizacije.

Tako so oktobra 2010 v Dobrovniku policisti tukajšnje uprave ustavili nekega Nemca in njegovo partnerico. V mreži podatkov evropskih policij so odkrili, da sta oba nemška državljana, ki sta se odselila iz države in potovala po Evropi ter kazala znake radikalizacije. Moški je po nekaterih dostopnih informacijah v Afganistanu že uril samomorilske napadalce, par pa je čez Slovenijo očitno potoval v Bosno in Hercegovino, kjer bi novačil somišljenike.

policija preiskava radikalizacija