vestnik

To so napotki pomurskih policistov za zaščito pred vlomilci

Vestnik.si, 24. 8. 2022
M24
Vlomilci poleti ne počivajo.
Črna kronika

Policijska uprava Murska Sobota s preventivnim opozorilom pred vlomi v stanovanjske objekte.

V času morebitne odsotnosti z doma, ko naši domovi samevajo, storilci kaznivih dejanj kar pogosto le to izkoristijo in vlamljajo v stanovanja in stanovanjske hiše, iz katerih odtujijo denar, bančne kartice, nakit ter različne tehnične predmete, opozarjajo v Policijski upravi Murska Sobota.


Prav tako policisti opažajo, da storilci izvršujejo tudi tatvine, pri katerih izkoriščajo nepazljivost oškodovancev in jim pod različno pretvezo (na primer prodajo posode, oblačil, odej, nožev in tako dalje) odtujijo denarin druge vrednejše predmete. Posebno "vabljiva" za vlomilce so odprta oziroma odklenjena vrata ali priprta (»kipana«) okna. V tej zvezi opozarjajo vse občane, da poskrbijo za varnost svojih objektov in za varnost svojega premoženja tako, da spremljajo dogajanje, saj si storilci pogosto predhodno ogledajo objekte in okolico. Policisti prav tako svetujejo, da si naredite spisovni seznam vašega nakita in ga po možnosti tudi fotografirajte, ob bančnih karticah ne hranite PIN številk, doma ne hranite večje količine denarja in tako dalje. Ob tem bo policiji v veliko pomoč, če si zapišete registrsko številko sumljivega vozila in njegov opis, ter jih o tem obvestite na tel. št. 113 ali anonimno številko policije 080 1200.

Zato pred daljšo odsotnostjo z doma:


· zaklenite vrata in zaprite okna,


· predtem ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih


· ključev ne puščajte na "skritih mestih", kot so nabiralniki, predpražniki, lončki za rože ipd.,


· ne puščajte doma dragocenosti in denarja (med dopustom raje najemite sef),


· o svoji odsotnosti ne puščajte sporočil (na telefonskem odzivniku, na listikih),


· poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete; vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči, odpovejte dostavo časopisov)


· ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše,


· z vidnih mest umaknite vrednejše predmete,


· povejte sosedom, kako ste dosegljivi,


· zapišite si serijske številke vrednejših predmetov ali jih celo fotografirajte, po možnosti pa tudi označite (umetniške slike, nakit, tehnične predmete idr.).

"Če ob prihodu domov opazite sledi vloma, ne vstopajte, kajti storilec se lahko še vedno zadržuje v objektu. Ob morebitnem soočenju s storilcem se ne izpostavljajte, zlasti, če je fizično močnejši, oborožen ali jih je več - pomembnejša naj bo vaša lastna varnost! Do prihoda policistov tudi ničesar ne prijemajte ali premikajte, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do identifikacije oz. odkritja storilca kaznivega dejanja. Če postanete žrtev kaznivega dejanja, lahko pomagate pri izsleditvi storilca, če si poskušate zapomniti čim več podatkov o njem: opis storilca, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal ...," še svetujejo pomurski policisti.

vlomi policijska-uprava-murska-sobota preventivno-opozorilo