vestnik

Poškodbam kolesarjev sta včeraj botrovala tudi neprilagojena hitrost in alkohol

Vestnik, 26. 7. 2021
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična
Črna kronika

Včeraj so bili policisti obveščeni tudi o treh prometnih nesrečah v katerih so bili poškodovani kolesarji.

V Murski Soboti je med vožnjo po ulici kolesar padel po vozišču in se lahko telesno poškodoval.
V Gornji Radgoni je zaradi neprilagojene hitrosti po klancu navzdol kolesar zapeljal levo z vozišča, kjer je s kolesom padel in se lahko telesno poškodoval.
Na Postaji mejne policije Petišovci pa je kolesar, ki se peljal iz R Hrvaške v smeri R Slovenije in je vozil po desni strani vozišča mimo kolone vozil trčil v ogledalo enega od vozil. Padel je po vozišču in se lahko telesno poškodoval. Preizkus alkoholiziranosti je pri kolesarju pokazal 0,89 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Vsem kolesarjem bodo izdani plačilni nalogi.

"Ker padci s koles pogosto povzročajo posledice v obliki telesnih poškodb je še posebej pomembno, da kolesarji upoštevajo prometna pravila, predvsem pa vozijo varno. Zato je prepovedana predvsem vožnja kolesa z neprilagojeno hitrostjo; izpuščanje krmila ali vožnja po enem kolesu; počasna vožnja, pri kateri bi kolesar oviral druge udeležence v cestnem prometu in uporaba prometne površine, ki ni namenjena kolesarjem. Nevarno je še prevažanje predmetov, ki ovirajo kolesarja pri vožnji ali prevoz drugih oseb na kolesu ter vožnja ponoči in ob zmanjšani vidljivosti. Z upoštevanjem prometnih pravil in z odgovornim ravnanjem lahko prispevamo k večji varnosti v prometu, s pravilno uporabo zaščitnih sredstev pa preprečimo tudi hujše posledice nesreč," opozarjajo pri Policijski upravi Murska Sobota.
pums policija kolesarji poškodbe
Kaj zdaj berejo drugi