vestnik

Posojilo Muri 05: Tudi direktor je zanikal krivdo

A. B., 14. 11. 2019
Igor Napast, Večer
Drago Šiftar, ki se je doslej opravičeval zaradi zdravstvenih težav, je tokrat na naroku zanikal krivdo.
Črna kronika

Na okrožnem sodišču v Mariboru se bo decembra začelo sojenje v primeru Posojilo Komunale Muri 05.

Sodnik mariborskega okrožnega sodišča Boštjan Polegek je preteklo sredo končal predobravnavni narok v primeru Posojilo Komunale Muri 05. O krivdi se je naposled izjasnil Drago Šiftar, nekdanji direktor javnega podjetja (JP) Komunala in eden od šestih obtoženih. Na naroku je povedal, da ni kriv. Preostali obtoženi, Anton Štihec, nekdanji murskosoboški župan, in štirje nekdanji nadzorniki JP Komunala, Ernest Ebenšpanger, Karel Žekš, Rudolf Horvat in Marko Martinuzzi, so krivdo zanikali že lani novembra. Šiftar pa se je doslej opravičeval zaradi zdravstvenih težav, saj je na bolniškem dopustu. Predobravnavni narok je zdaj končan – glavna obravnava v primeru Posojilo Komunale Muri 05 je napovedana za 13. december.


Drago Šiftar in Anton Štihec sta obtožena kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, takratni člani nadzornega sveta Komunale pa pomoči pri omenjenem kaznivem dejanju. Obtožnica takratnim nadzornikom in direktorju javnega podjetja očita, da so ravnali v nasprotju z načeli dobrega in skrbnega gospodarja, saj so dali posojilo Nogometni šoli (NŠ) Mura 05 brez ustreznih zavarovanj in nezanesljivemu posojilojemalcu. Štihca pa preganjajo, ker je domnevno ravnal v nasprotju z zakonom in internimi akti, ko je zgolj ustno odredil nakazilo iz občinskega proračuna Komunali.


Osemindvajsetega maja 2012 so nadzorniki Komunale – razen predsednika nadzornega sveta Karla Šooša, ki ga na seji sveta ni bilo – potrdili 200.000 evrov posojila NŠ Mura 05. Ta je z novo posojilno pogodbo 29. maja 2012 dobljeni denar posodila naprej Nogometnemu društvu Mura 05, da je to lahko poravnalo obveznosti do Nogometne zveze Slovenije, davčne uprave in del dolga do nogometašev ter tako prejelo licenco.
Murskosoboški nogometni klub – junija 2013 je Mura 05 kot društvo dokončno propadla – pa vse do danes ni vrnil večine posojenega denarja, čeprav bi ga moral v dvanajstih mesecih. Komunala je zato tožila NŠ Mura, naslednico NŠ Mura 05, a s tožbo ni uspela. Že je namreč pravnomočno odločeno, da NŠ Mura, ki danes nastopa v 1. SNL, ni dolžna vrniti posojila. Komunala pa prav tako ni uspela s tožbenim zahtevkom, s katerim je denar terjala od nekdanjega predsednika Mure 05 Miroslava Topića.

mura-05 drago-šiftar sojenje