vestnik

Turku, ki je pljunil policista, pogojna kazen 

ABE, 10. 4. 2019
Nataša Juhnov
Sodišče je tujca obravnavalo v pospešenem postopku. Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Murskosoboško sodišče je že obsodilo 52-letnega Turka, ki je v ponedeljek na mejnem prehodu Petišovci odrinil policistko. Zaradi napada na uradno osebo je dobil pol leta pogojne zaporne kazni.

Poročali smo že, da so v ponedeljek na Mednarodnem mejnem prehodu Petišovci obravnavali 52-letnega državljana Turčije, ki je pri skupni mejni kontroli hrvaškega policista pljunil, slovensko policistko pa odrinil, nakar so ga drugi prisotni policisti obvladali. Policisti so tovornjakarja privedli na okrožno sodišče v Mursko Soboto, tam pa so proti njemu sprožili tako imenovani pospešeni kazenski postopek.



Kot je za Vestnik.si. pojasnil predsednik sodišča Branko Palatin, so tujca »zaradi storitve kaznivega dejanja po prvem odstavku 300. člena Kazenskega zakonika (KZ) obravnavali v okviru pospešenega postopka. Bil je spoznan za krivega in mu je bila izrečena pogojna obsodba, v kateri mu je sodišče določilo kazen 6 mesecev zapora s preizkusno dobo 1 leta«. Prvi odstavek omenjenega člena KZ sicer pravi, da kdor napade ali resno zagrozi, da bo napadel uradno osebo ali drugo osebo, za katero ve, da pomaga uradni osebi, ko ta opravlja naloge policije ali državne varnosti ali varuje javni red, ali osebo, ki opravlja naloge v zvezi z izvrševanjem kazenskih sankcij, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do treh let.

policija turek meja kazen sodišče