vestnik

(UMOR V PESKOVCIH) Mitja Orešek je bil v stiski. Zločin je zagrešil iz bolečine, jeze in strahu

ABE, 20. 4. 2023
Jure Kljajić
Mitja Orešek je sicer v zagovoru zapisal, da so bili približek idealne družine.
Črna kronika

Nadaljevalo se je sojenje 47-letniku, ki je obtožen, da je umoril svojo 12 let mlajšo partnerko.

Na nadaljevanju sojenja 47-letnemu Mitji Orešku, ki je obtožen, da je 10. septembra lani v družinski hiši v Peskovcih umoril dvanajst let mlajšo zunajzakonsko partnerica Štefanio T., je psihiater Matej Kravos za obtoženega dejal, da je bil pred zločinom v stiski. V stisko ga je po izvedenčevih besedah pognalo ljubosumje, saj je lansko poletje na partneričinem mobilnem telefonu našel SMS-sporočila, ki si jih je izmenjevala s sodelavcem.

Kravos je ocenil, da je Orešek dejanje zagrešil iz bolečine, jeze in strahu, da bo izgubil partnerico. Čeprav ni uradnih podatkov o tem, kaj se je dogajalo v zadnjih trenutkih, preden je dvignil roke nad Štefanio T., je psihiater ocenil, da je bil v času dejanja le manj in ne bistveno manj prišteven. Kravos še meni, da je obtoženi ravnal na mah. Odvetnika Mojmirja Šafariča je zanimalo, ali je bil njegov varovanec morda s čim izzvan. Tu je mislil na žrtvino izjavo, kot izhaja iz njegovega zagovora, ko je rekla: »Nekaj si naredi, da bom imela mir.« Na to vprašanje izvedenec ni mogel točno odgovoriti, kot tudi ne na vprašanje, ali je to, da si je Orešek pred zločinom iskal stanovanje in si ustvaril profil na enem od spletnih portalov za iskanje partnerjev, pomenilo, da zato zločina ni načrtoval.

mitja-orešek, sodišče, peskovci
Jure Kljajić
Mitja Orešek je sicer v zagovoru zapisal, da so bili približek idealne družine.

Mitja Orešek je sicer v zagovoru zapisal, da so bili približek idealne družine. Kamere v hiši niso bile namenjene nadzoru Štefanije T., ampak zaradi nadzora bolnega sorodnika. Dokler mu ni priznala, da si piše z moškim, je bilo vse v redu. Ko jo je vprašal, kako si predstavlja življenje s svojo družino, medtem ko si piše z drugim, je ostala brez odgovora. Če bi lahko zavrtel čas nazaj, ne bi storil tega, kar je. Pred sodnikom soboškega okrožnega sodišča Milanom Regvatom, ki razsoja v tem primeru, pa Orešek še ni spregovoril.

Na predobravnavnem naroku 47-letnik ni priznal krivde, po besedah državne tožilke Jane Rogan ga je v zločin pognalo bolestno ljubosumje, saj je sumil, da ga zunajzakonska partnerica vara, ker si je po SMS-sporočilih dopisovala z drugim moškim. Tožilka je Oreška obtožila umora iz nizkotnih nagibov in mu v zameno za priznanje krivde ponudila kazen 19 let zapora. Obtoženec je žrtev najprej davil, nato pa z vsaj 17 centimetrov dolgim nožem enkrat zabodel v prsi. Za 35-letnico je bil usoden vbod, s katerim je obtoženec poškodoval njena pljuča, zaradi poškodb je izkrvavela.

mitja-orešek, sojenje, umor, peskovci
Jure Kljajić
Odvetnik Mojmir Šafarič ne zanika, da je njegov varovanec storil kaznivo dejanje, prepričan pa je, da gre v tem primeru za kaznivo dejanje uboja in ne umora.

Če krivde ne bo priznal do konca sojenja, bo za obtoženega zahtevala za tretjino višjo kazen, je napovedala Roganova. Odvetnik Šafarič ne zanika, da je njegov varovanec storil kaznivo dejanje, prepričan pa je, da gre v tem primeru za kaznivo dejanje uboja in ne umora.

Danes je bil zaslišan še Bojan K., sodelavec Štefanije T. Pričal je, da je bila pokojna zelo priljubljena v izobraževalni ustanovi, v kateri je delala, prav tako je veljala za zelo strokovno. Včasih se je potožila, da je kaj narobe, je rekla priča, a to ni bilo po njegovem nič drugače, »kot se kdaj vsi mi v službi komu kaj potožimo«. Sam je opazil, da je s sodelavko nekaj narobe, spomladi 2022 je tudi precej shujšala. Ko so ji v službi ponudili pomoč, jo je zavrnila z besedami, da je to njena stvar in da gre za družinske zadeve.

Konec avgusta lani je Bojan K. izvedel, da se Štefanija T. dopisuje z enim od njegovih sodelavcev. Ali je z njim imela morda razmerje, pa mu ni bilo znano. Mitja Orešek je pričo tudi enkrat poklical, češ, da sumi, da ga vara z njegovim sodelavcem in ali mu lahko kako pomaga. Sojenje se nadaljuje 18. maja.

mitja-orešek, sojenje, umor, peskovci
Jure Kljajić
V primeru razsoja sodnik Milan Regvat.

PREBERITE TUDI:

- Sodna preiskava dogodka v Peskovcih: Krivo je bilo bolestno ljubosumje 

- Mitja Orešek ni priznal krivde

- Umor v Peskovcih: Na morju izvedel, da ga vara 

sojenje mitja-orešek peskovci