vestnik

(UMOR V PESKOVCIH) Na morju izvedel, da ga vara. Najprej jo je davil, nato zabodel z vsaj 17 centimetrov dolgim nožem

ABE, 6. 4. 2023
Jure Kljajić
Mitja Orešek je v zagovoru sicer zapisal, da so bili približek idealne družine.
Črna kronika

Tožilka je Mitjo Oreška obtožila umora iz nizkotnih nagibov in mu v zameno za priznanje krivde ponudila kazen 19 let zapora.

Peter Kadiš, sodni izvedenec s področja medicine, je na nadaljevanju sojenja 47-letnemu Mitji Orešku, ki je obtožen, da je 10. septembra lani v družinski hiši v Peskovcih umoril dvanajst let mlajšo partnerico Štefanio T., izjavil, da je Orešek žrtev najprej davil, nato pa z vsaj 17 centimetrov dolgim nožem enkrat zabodel v prsi. Za 35-letnico je bil usoden vbod, s katerim je obtoženec poškodoval njena pljuča, zaradi poškodb pa je izkrvavela. Orešek je, ko je Kadiš opisoval poškodbe, jokal, do sedaj pa pred sodnikom okrožnega soboškega sodišča Milanom Regvatom še ni spregovoril. V sodni spis je vložil pisni zagovor.

Na predobravnavnem naroku 47-letnik ni priznal krivde, po besedah državne tožilke Jane Rogan ga je v zločin pognalo bolestno ljubosumje, saj je sumil, da ga zunajzakonska partnerica vara, ker si je po SMS-sporočilih dopisovala z drugim moškim. Tožilka je Oreška obtožila umora iz nizkotnih nagibov in mu v zameno za priznanje krivde ponudila kazen 19 let zapora. V nasprotnem primeru bo zahtevala za tretjino višjo kazen, je napovedala. Odvetnik Mojmir Šafarič ne zanika, da je njegov varovanec storil kaznivo dejanje, prepričan pa je, da gre v tem primeru kvečjemu za kaznivo dejanje uboja in ne umora.

Policist Policijske postaje Gornji Petrovci Franc Krančič je pričal, da se je 22. avgusta na postaji oglasila Štefania T. in potožila, da je njen partner ljubosumen. Med drugim jo je zmotilo, da jo nadzoruje preko kamer v hiši. Krančič pri njej ni zaznal, da bi lahko bila žrtev nasilja, prav tako sama ni povedala, ali je Orešek nasilen. Policist jo je napotil na pomoč na center za socialno delo in se na terenu pozanimal, v kakšnih okoliščinah živi Štefania T. s svojim partnerjem. Nič ni kazalo na to, da bi bilo v družini kaj narobe, je Krančič razložil sodniku Regvatu.

mitja-orešek, sodišče, peskovci
Jure Kljajić
Mitja Orešek je v zagovoru sicer zapisal, da so bili približek idealne družine.

Kriminalist Silvo Lazar je izpovedal, da je med pregledom Oreškovega telefona našel sporočilo, ki ga je poslal bratu in ki je govorilo o tem, da mu je nekdo uničil družino. Iz posnetkov kamer v kuhinji, ki so bile tam zaradi nadzora bolnega sorodnika, pa ni bilo posneto nobeno fizično nasilje.

Danes je na sodišču pričal tudi sodelavec pokojne. Štefania T. se mu je večkrat potožila, da je njen partner ljubosumen, saj ji pregleduje mobilni telefon in elektronsko pošto. Sam si je z njo začel dopisovati in sta si tako dnevno izmenjala več kot 10 SMS-sporočil. Tožila se mu je, da Orešek hitro postane jezen in nato, ko se kregata, razbija stvari. Obtoženec je julija lani, ko so bili na oddihu na morju, v žrtvinem telefonu našel sporočila, ki si jih je pisala s svojim sodelavcem. Ta je to tudi sam izvedel, nazadnje pa sta si pisala zvečer pred zanjo usodno soboto.

Mitja Orešek je v zagovoru sicer zapisal, da so bili približek idealne družine. Dokler mu ni priznala, da si piše z več moškimi, je bilo vse v redu. Če pa bi lahko zavrtel čas nazaj, ne bi naredil tega, kar je.

Sojenje se nadaljuje 20. aprila. 

PREBERITE TUDI: Ker si je pisala z drugimi, več ni videl izhoda in Ga je v zločin pognalo bolestno ljubosumje? 

mitja-orešek sojenje umor
Kaj zdaj berejo drugi