vestnik

(UMOR V SLOMŠKOVI ULICI) Damir Softić je Marsela H. umoril neprišteven, zato mu ne bo treba v zapor

Andrej Bedek, 3. 11. 2023
Jure Kljajić
Damir Softić je trenutno v murskosoboškem priporu.
Črna kronika

V nedeljo bo devet mesecev od krvavega dogodka v Murski Soboti, ki je pretresel Pomurje in Slovenijo.

Končano je izvedeniško mnenje o prištevnosti domnevnega morilca, 49-letnega Damirja Softića iz Tuzle, v zadevi Umor v Slomškovi ulici. Kaznivo dejanje umora se je zgodilo 5. februarja letos v Murski Soboti, v dejanju pa je življenje izgubil 26-letni Marsel H. iz Kroga.

Kot je na poizvedovanje portala Vestnik.si odgovoril višji državni tožilec Drago Farič, sicer vodja murskosoboškega tožilstva, iz mnenja izhaja, da »v posledici bolezni obdolženi kaznivega dejanja umora po 1. točki 116. člena kazenskega zakonika ob storitvi kaznivega dejanja ni mogel razumeti pomena svojih dejanj in ni mogel imeti v oblasti svojih ravnanj in je bil po mnenju izvedencev tedaj v stanju neprištevnosti. Zaradi prej navedenega izvedeniškega mnenja oziroma ugotovitev izvedencev je tožilec v predmetni kazenski zadevi spremenil vloženo obtožnico v predlog za izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu«.

damir-softić, slomškova-umor, sojenje
Jure Kljajić
Tožilec Matej Kučan je v predmetni kazenski zadevi spremenil vloženo obtožnico v predlog za izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu.

Če bo okrožno murskosoboško sodišče sledilo predlogu tožilstva, bo Sotfić moral na obvezno psihiatrično zdravljenje za največ pet let v zdravstveni zavod. Sodišče bo vsakega pol leta preverjalo njegovo stanje, če se bo izkazalo, da zdravljenja več ne potrebuje, ga bo prekinilo. Damir Softić je avgusta za potrebe dokončanja omenjenega mnenja odšel na večdnevno opazovanje na enoto za forenzično psihiatrijo mariborskega kliničnega centra, po opazovanju pa je po Faričevih besedah komisija za fakultetna izvedenska mnenja ugotovila, da je državljan BiH moril neprišteven. Po naših podatkih 49-letnik trpi za PTS (posttravmatskim sindromom), kar je domnevno posledica vojnih grozot v BiH. Tujcu, ker je dejanje zakrivil neprišteven, zato ne bo treba v zapor.

damir-softić, slomškova-umor, sojenje
Jure Kljajić
Odvetnik Peter Kobentar

Narok se ni opravil

Spomnimo. Avgusta bi moral na murskosoboškem okrožnem sodišču potekati predobravnavni narok za Softića, ki je obtožen, da je 5. februarja letos v Murski Soboti umoril 26-letnega Marsela H. iz Kroga. Za strojnika po poklicu, ki je v Pomurju do zločina služboval pri enem od gradbenih podjetij, in očeta dveh otrok, starih 13 in 23 let, je okrožni državni tožilec Matej Kučan prepričan, da je en teden pred svojim 49. rojstnim dnevom zagrešil kaznivo dejanje umora. Da se takrat narok ni opravil, je prvi predlagal tujčev branilec, odvetnik Peter Kobentar. Dokler ni končano izvedeniško mnenje o tem, v kakšnem duševnem stanju je bil njegov varovanec pred in med kaznivim dejanjem, se ta ne bo in se ne more izreči o krivdi, je bil na naroku jasen Kobentar. Sodnik Stanislav Jug, ki je prevzel zadevo Umor v Slomškovi ulici, je sprejel odvetnikov predlog. Odvetniku je prav tako prikimal tožilec Kučan, ki je Juga takrat še pozval, naj opomni patologa, da tudi on dokonča svoje mnenje v primeru Softić.

pripor, tujec, umor
Jure Zauneker
Ko so policisti Damirja Softića 9. februarja privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil pripor, v katerem je še danes, se je ta po naših podatkih branil z molkom oziroma z izjavo, da se dejanja ne spomni.

Branil se je z molkom

Ko so policisti Damirja Softića 9. februarja privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil pripor, v katerem je še danes, se je ta po naših podatkih branil z molkom oziroma z izjavo, da se dejanja ne spomni. Dejan Rituper, njegov prvi odvetnik po uradni dolžnosti, je obrambo gradil v smeri ublažitve očitanega kaznivega dejanja in je menil, da bi v tem primeru lahko šlo za prekoračeni silobran.

Po naših podatkih je tujec 26-letnika zabodel kar 39-krat, do danes pa nagib za dejanje še ni razkrit, tudi neposrednih prič krvavega zločina ni. Robert Roudi, vodja oddelka za klasično kriminaliteto sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota, je v izjavi za javnost po kaznivem dejanju rekel, da so opravili več kot 40 razgovorov. Kot smo že poročali, se je obračun zgodil tisto februarsko nedeljo nekaj po 18. uri v večstanovanjski zgradbi v Slomškovi ulici. Marsel H. in državljan BiH sta bila soseda, vendar se razen bežnih srečanj menda sploh nista poznala.

murska-sobota, slomškova
Jure Zauneker
Zločin v Slomškovi ulici.

Softić je po incidentu pobegnil, vmes zaradi poškodb omagal na avtobusni postaji, nato pa se je zatekel na parkirišče stanovanjskih blokov v Vrtni ulici, kjer živijo njegovi znanci. Tam je pozvonil na več domofonov enega od blokov in neki stanovalec mu je odprl vhodna vrata. O tem, da je bil po umoru v omenjenem bloku, so še dan po zločinu pričale krvave sledi na stenah hodnika, v dvigalu in po stopnišču. Robert Roudi je po dogodku še sporočil, da 49-letnika še niso obravnavali za prekrške ali kazniva dejanja z znaki nasilja.

damir-softić, slomškova-umor, sojenje
Jure Kljajić
Če bo okrožno murskosoboško sodišče sledilo predlogu tožilstva, bo Damir Sotfić moral na obvezno psihiatrično zdravljenje za največ pet let v zdravstveni zavod. Sodišče bo vsakega pol leta preverjalo njegovo stanje, če se bo izkazalo, da zdravljenja več ne potrebuje, ga bo prekinilo.

Kaj pravi zakonodaja?

Kdor koga umori s tem, da mu vzame življenje na grozovit ali zahrbten način, zaradi ukrepanja pri uradnih dejanjih varovanja javne varnosti ali v predkazenskem postopku ali zaradi odločitev državnih tožilcev ali zaradi postopka in odločitev sodnikov ali zaradi ovadbe ali pričanja v sodnem postopku, zaradi kršitve enakopravnosti. iz morilske sle, iz koristoljubnosti, zato da bi storil ali prikril kakšno drugo kaznivo dejanje, iz brezobzirnega maščevanja ali iz kakšnih drugih nizkotnih nagibov ali z dejanjem, storjenim v hudodelski združbi za storitev takih dejanj, se kaznuje z zaporom najmanj petnajstih let.

umor slomškova-ulica morilec sodi sodišče