vestnik

(UMOR V SLOMŠKOVI ULICI) Predobravnavni narok preložen, obtoženec na opazovanje na psihiatrijo

ABE, 11. 8. 2023
Jure Kljajić
Damir Softić je v priporu od 9. februarja letos.
Črna kronika

Današnji narok za 49-letnega Damirja Softića iz Tuzle, obtoženega, da je 5. februarja letos v Murski Soboti umoril 26-letnega Marsela H. iz Kroga, je sodnik Stanislav Jug zaradi nedokončanih izvedenskih mnenj preložil za nedoločen čas.

Pred Stanislavom Jugom, sodnikom okrožnega sodišča v Murski Soboti, bi danes moral potekati predobravnavni narok za 49-letnega Damirja Softića iz Tuzle, ki je obtožen, da je 5. februarja letos v Murski Soboti umoril 26-letnega Marsela H. iz Kroga. Za strojnika po poklicu, ki je v Pomurju do zločina služboval pri enem od gradbenih podjetij, in očeta dveh otrok, starih 13 in 23 let, je okrožni državni tožilec Matej Kučan prepričan, da je en teden pred svojim 49. rojstnim dnevom zagrešil kaznivo dejanje umora. Da se narok danes ne opravi, je prvi predlagal tujčev branilec, odvetnik Peter Kobentar. Dokler ni končano izvedeniško mnenje o tem, v kakšnem duševnem stanju je bil njegov varovanec pred in med kaznivim dejanjem, se ta ne bo in se ne more izreči o krivdi, je bil jasen Kobentar.

damir-softić, slomškova-umor, sojenje
Jure Kljajić
Odvetnik Peter Kobentar

Sodnik Jug je sprejel odvetnikov predlog. Obtoženi tujec bo po sodnikovi odločitvi tako za potrebe dokončanje omenjenega mnenja odšel na večdnevno opazovanje na enoto za forenzično psihiatrijo univerzitetnega mariborskega kliničnega centra, s čimer se je obtoženec tudi sam strinjal. Odvetniku je prav tako prikimal tožilec Kučan, ki je Juga še pozval, naj opomni patologa, da tudi on dokonča svoje mnenje v primeru Softić. Sodnik je nato narok preložil za nedoločen čas. Medtem je Tanja Koračin Bohar, pooblaščenka pokojnikove družine, v sodni spis že vložila odškodninski zahtevek. 

damir-softić, slomškova-umor, sojenje
Jure Kljajić
Tožilec Matej Kučan in Tanja Koračin Bohar, pooblaščenka pokojnikove družine

Po naših podatkih je tujec 26-letnika zabodel kar 39-krat, do danes pa nagib za dejanje še ni razkrit, tudi neposrednih prič krvavega zločina ni.

Kakšno kazen bi tujcu v zameno za priznanje krivde ponudil Kučan, tako še ni znano, ker danes ni bila niti predstavljena obtožnica, prav tako niso znane vse okoliščine kaznivega dejanja. Ko so policisti Damirja Softića 9. februarja privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil pripor, se je ta po naših podatkih branil z molkom oziroma z izjavo, da se dejanja ne spomni. Dejan Rituper, njegov prvi odvetnik po uradni dolžnosti, je obrambo gradil v smeri ublažitve očitanega kaznivega dejanja in je menil, da bi v tem primeru lahko šlo za prekoračeni silobran.

damir-softić, slomškova-umor, sojenje
Jure Kljajić
Damir Softić je v priporu od 9. februarja letos.

Po naših podatkih je tujec 26-letnika zabodel kar 39-krat, do danes pa nagib za dejanje še ni razkrit, tudi neposrednih prič krvavega zločina ni. Robert Roudi, vodja oddelka za klasično kriminaliteto sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota, je v izjavi za javnost po kaznivem dejanju rekel, da so opravili več kot 40 razgovorov. Spomnimo, obračun se je zgodil tisto februarsko nedeljo nekaj po 18. uri v večstanovanjski zgradbi v Slomškovi ulici. Marsel H. in državljan BiH sta bila soseda, vendar se razen bežnih srečanj menda sploh nista poznala. 

damir-softić, slomškova-umor, sojenje
Jure Kljajić
Damir Softić je v priporu od 9. februarja letos.

Softić je po incidentu pobegnil, vmes zaradi poškodb omagal na avtobusni postaji, nato pa se je zatekel na parkirišče stanovanjskih blokov v Vrtni ulici, kjer živijo njegovi znanci. Tam je pozvonil na več domofonov enega od blokov in neki stanovalec mu je odprl vhodna vrata. O tem, da je bil po umoru v omenjenem bloku, so še dan po zločinu pričale krvave sledi na stenah hodnika, v dvigalu in po stopnišču. Robert Roudi je po dogodku še sporočil, da 49-letnika še niso obravnavali za prekrške ali kazniva dejanja z znaki nasilja.

sojenje umor slomškova-ulica