vestnik

(FOTO) V dveh mesecih začasnega nadzora na meji pomurski policisti ugotovili 132 nedovoljenih vstopov v državo

D. N., 15. 12. 2023
Jure Kljajić
Policijski nadzor v Pincah.
Črna kronika

Delo pomurskih policistov je predstavil Borut Kocet, vodja Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota.

Policisti Policijske uprave Murska Sobota od 21. oktobra na državni meji z Madžarsko in Hrvaško ponovno izvajajo nadzor nad prometom potnikov in vozil. Vlada je notranjo mejno kontrolo uvedla zaradi konflikta na Bližnjem vzhodu, ki prinaša povečano tveganje in možnost terorističnih napadov v schengenskem območju, torej v državah Evropske unije in v določeni meri tudi v Sloveniji. 

kontrola-prometa-pince, avtocesta, policija
Jure Kljajić
Policijski nadzor v Pincah.

Delo pomurskih policistov na kontrolnih točkah na meji s Hrvaško in Madžarsko je predstavil Borut Kocet, vodja Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota (PU MS). Kot je pojansil, policisti PU MS izvajajo stalni 24-urni nadzor na treh nadzornih točkah, in sicer na avtocestnem počivališču Pince, na nekdanjem mejnem prehodu Dolga vas in na nekdanjem mejnem prehodu Petišovci z državno mejo s Hrvaško, na ostalih lokacijah v Pomurju se opravlja občasen selektivni nadzor, ki ga policisti policijskih enot izvajajo ob rednem delu. 

kontrola-prometa-pince, avtocesta, policija, kocet
Jure Kljajić
Policijski nadzor v Pincah.

Na PU MS so od 21. oktobra do 11. decembra opravili več kot 130 tisoč preverb, pri čemer so zaznali več kot 220 zadetkov zoper osebe, ki se nahajajo v bazi Schengenskega informacijskega sistema in Interpola. Na točkah, kjer se izvaja nadzor, so ugotovili, da 66 oseb ni izpolnjevalo pogojev vstopa v Republiko Slovenijo, zato so jih zavrnili. 

V Pincah je bilo ugotovljenih tudi 132 nedovoljenih vstopov, v desetih primerih je bilo tudi sodelovanje tako imenovanih spremljevalcev, ki so nedovoljene vstope zlorabili za svoje namene, torej je šlo za storitev kaznivega dejanja nedovoljenega prehajanja čez državno mejo. 

Policisti so prav tako od začetka začasnega nadzora zaznali 260 kršitev tujske zakonodaje, pri čemer so izrekli 210 glob in 50 ustnih opozoril. 

kontrola-prometa-pince, avtocesta, policija, kocet
Jure Kljajić
Policijski nadzor v Pincah.

Kot je pojasnil Kustec, bodo metodiko izvajanja nadzora nadaljevali do 21. decembra, o metodiki dela na vseh kontrolnih točkah v prihodnjih šestih mesecih pa bodo stekli še pogovori in usklajevanja znotraj ministrstva za notranje zadeve in policije. Kakšen bo torej nadzor na kontrolnih točkah od 22. decembra naprej, bo znano pravočasno. "Po nekaterih predvidevanjih se na kontrolni točki Pince metoda policijske kontrole ne bo spremenila, zelo verjetno pa na ostalih lokacijah v Pomurju, kjer se bo najverjetneje izvajala selektivna oziroma občasna oblika dela." 

kontrola-prometa-pince, avtocesta, policija, kocet
Jure Kljajić
Policijski nadzor v Pincah.

pums mejni-nadzor