vestnik

V ospredju akcije Osredotoči se na cesto bo poostren nadzor nad uporabo mobilnih naprav med vožnjo. V Pomurju letos že 570 prometnih nesreč.

Vestnik.si, 17. 9. 2022
Damjana Nemeš
Srečko Šteiner, samostojni policijski inšpektor Sektorja uniformirane policije v Policijski upravi Murska Sobota.
Črna kronika

Od včeraj do 22. septembra bodo policisti po Sloveniji v okviru akcije Osredotoči se na cesto izvajali številne aktivnosti za večjo prometno varnost, v ospredju bo poostren nadzor nad uporabo mobilnih telefonov in drugih elektronskih naprav med vožnjo. Aktivnosti in prometno varnost na območju Pomurja je ob tej priložnosti predstavil Srečko Šteiner, samostojni policijski inšpektor Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota.

Policisti v Pomurju so v letošnjem letu v osmih mesecih obravnavali 570 prometnih nesreč, 2 osebi sta pri tem izgubili življenje, 40 jih je bilo hudo telesno poškodovanih in 168 lahko telesno poškodovanih, je uvodoma povedal Šteiner in dodal, da to pomeni, da prometno-varnostne razmere še vedno niso tako ugodne oziroma niso takšne, kot bi si jih želeli. Med 16. in 22. septembrom zato poteka evropsko usklajena akcija, ki se časovno in tematsko prekriva tudi z evropskim tednom mobilnosti, cilj akcije pa je usmerjen v to, da na ravni celotne Evrope na izbran dan policisti zabeležijo čim manjše število umrlih v prometnih državah ter da čim več držav doseže nič smrtnih žrtev v cestnem prometu. Letos je bil za ta dan izbran 21. september. 

srečko-šteiner, prometna-varnost, osredotoči-se-na-cesto
Damjana Nemeš
Srečko Šteiner, samostojni policijski inšpektor Sektorja uniformirane policije v Policijski upravi Murska Sobota.

Policisti bodo v času trajanja akcije posebej nadzirali uporabo mobilnih naprav, vendar opozoril ne bodo izdajali. "Naj pa povem, da je za uporabo mobilnih telefonov med vožnjo predpisana globa 250 evrov in 3 kazenske točke," tako Šteiner, ki je dodal, da je uporaba mobilnega telefona med vožnja ena od stvari, ki vpliva na naše obnašanje in odzivnost v prometu.

387ed5068f33ccd1f259d177e1b9e7a7
Nataša Juhnov
Telefoniranje med vožnjo.

Samostojni policijski inšpektor je še postregel s podatkom, da so od leta 2000 do 15. septembra letos ceste na območju Pomurja terjale 259 smrtnih žrtev, to je povprečno 11 oseb na letni ravni, temu pa je veliko botrovala neprilagojena hitrost v kombinaciji z vožnjo pod vplivom alkohola. "Na cestah v Pomurju se vsaka druga prometna nesreča zgodi zaradi neprilagojene hitrosti, v vsaki sedmi je prisoten alkohol. Še vedno se torej obnašamo neodgovorno in mislimo, da se nam takšna nesreča ne more zgoditi. V zadnjem času je na cestah v Pomurju tudi vse več udeležencev z lahkimi motornimi vozili oziroma električnimi skiroji. Letos sta že dve osebi pri vožnji z električnim skirojem izgubili življenje, veliko jih je bilo hudo telesno poškodovanih," je še dodal Šteiner. 

srečko-šteiner, prometna-varnost, osredotoči-se-na-cesto
Damjana Nemeš
Srečko Šteiner, samostojni policijski inšpektor Sektorja uniformirane policije v Policijski upravi Murska Sobota.

Policisti v Pomurju so sicer od začetka šolskega leta oziroma med 1. in 9. septembrom ugotovili skoraj 600 kršitev prometne zakonodaje. 

osredotoči-se-na-cesto prometna-varnost teden-vseevropskih-aktivnosti srečko-šteiner