vestnik

V Radmožancih oropal 95-letno starko: 4 mesece zapora za borih 7 evrov plena

Vestnik.si, 24. 9. 2023
Vestnik.si
Senad Horvat, hrvaški državljan iz Murskega Središča, z začasnim bivališčem v romskem naselju v Dolgi vasi pri Lendavi, je bil pretekli teden na murskosoboškem okrožnem sodišču obsojen na štiri mesece zapora.
Črna kronika

Ob 30-letnem Hrvatu obsojena še tri leta mlajša prebivalka romskega naselja v Dolgi vasi.

Senad Horvat, hrvaški državljan iz Murskega Središča, z začasnim bivališčem v romskem naselju v Dolgi vasi pri Lendavi, je bil pretekli teden na murskosoboškem okrožnem sodišču obsojen na štiri mesece zapora, ker je 5. junija v Radmožancih oropal 95-letno domačinko. Njegov plen je bil 6,90 evra. Tujec je kazen že odslužil z bivanjem v priporu, v katerem je bil od 7. junija in bi bil v primeru izrečene zaporne kazni lahko zaprosil za pogojni odpust. Zaradi sodelovanja v ropu je bila obsojena tudi 27-letna prebivalka omenjenega naselja, in sicer na štiri mesece pogojne zaporne kazni. Ker je bila predtem že obsojena za drugo kaznivo dejanje, ji je sodišče preklicalo takrat izrečeno kazen, in ji prejšnji teden skupaj izreklo devet mesecev zaporne kazni s preizkusno dobo treh let.

rop, radmožanci
Leon Novak
Prizorišče ropa v Radmožancih.

Kaznivo dejanje je v začetku junija precej odmevalo v Pomurju, saj se je zgodilo le nekaj dni po ropu v poštni poslovalnici na Trgu ljudske pravice v Lendavi.

Storilca kaznivega dejanja, 30-letnega hrvaškega državljana, so tisti junijski ponedeljek ujeli že kmalu po kaznivem dejanju. Tako kot roparja pošte – rop poštne poslovalnice v Lendavi se je zgodil le nekaj dni prej, 31. maja –, so ga iskali s pomočjo cestnih blokad in oboroženi z dolgocevnim orožjem, saj je bil sum, da je pri ropu zagrozil s pištolo. To so mu tudi kasneje zasegli.

Preden je Horvat prišel v Dolgo vas je po naših podatkih bival v romskem naselju Sitnica blizu Murskega Središča, mesta le streljaj od meje s Slovenijo. Prebivalci naselja so očitno tako že začeli izkoriščati ukinitev mejne kontrole s Hrvaško z začetkom letošnjega leta. Tudi predrzen vlom v Dobrovniku, o katerem smo poročali maja, sta povzročila hrvaška državljana, ki sta po dejanju lastnika prosila še za vodo. 

Sodišče je Horvata, ki, kot je izpovedal na sodišču, nima premoženja, saj dela le priložnostno, in 27-letnico, ki prejema okoli 1.200 evrov socialne pomoči in otroških dodatkov za več naraščaja, oprostilo plačilo stroškov sojenja. Družina oropane starke medtem od obeh zaradi pretrpljenega strahu in nekaj uničenega premoženja v civilni pravdi terja 3.500 evrov odškodnine.

rop-pošte-lendava, oborožen-rop, pošta
Jure Kljajić
Roparja poštne poslovalnice v Lendavi, se je zgodil le nekaj dni prej, 31. maja, so policisti iskali s pomočjo cestnih blokad in oboroženi z dolgocevnim orožjem.

Kaznivo dejanje je v začetku junija precej odmevalo v Pomurju, saj se je zgodilo le nekaj dni po ropu v poštni poslovalnici na Trgu ljudske pravice v Lendavi. Dejanje je takrat storilec izvršil, ko so bile v poštni poslovalnici stranke, v eno od uslužbenk je z zahtevo, da mu izroči denar, uperil pištolo. Po naših podatkih je med dejanjem govoril v treh jezikih, slovenskem, hrvaškem in angleškem. Koliko denarja je odnesel, policijski preiskovalci niso razkrili, pri iskanju pa si pomagajo s fotorobotom, ki so ga izdelali na podlagi opisa prič. Preiskovalci se po naših podatkih še najbolj nagibajo k temu, da je storilec prav tako tujec kot v primeru ropa v Radmožancih, bodisi iz Madžarske bodisi iz Hrvaške.

Policijska uprava Murska Sobota
Policijski preiskovalci si pri ropu v pošti v Lendavi pomagajo s fotorobotom, ki so ga izdelali na podlagi opisa prič.
sojenje rop