vestnik

Letos že več kot 6 tisoč kršitev pri uporabi varnostnega pasu

Vestnik.si, 9. 3. 2023
Vanesa Jaušovec
Varnostni pas
Črna kronika

Agencija za varnost prometa in Policija izvajata nacionalno preventivno akcijo Varnostni pas varuje vas, s katero ozaveščata o pomenu pripetosti med vožnjo. Akcija traja do vključno nedelje, 12. marca.

Vse Policijske uprave po Sloveniji bodo v tem tednu izvedle po en poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov ter ustreznega zadrževalnega sistema, bodo pa policisti vse aktivnosti, povezane z akcijo, poostreno izvajali tudi ob rednem delu. Tako bodo ugotavljali tudi uporabo naprav in opreme, ki ovirajo vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo. 

Leta 2022 so slovenski policisti ugotovili nekaj manj kot 41 tisoč kršitev neuporabe varnostnih pasov, leto prej pa skoraj 47 tisoč kršitev. Po začasnih podatkih so policisti letos ugotovili že 6.491 kršitev neuporabe varnostnih pasov. Zaskrbljujoč je tudi trend upadanja pripetosti pri mlajših otrocih na zadnjih sedežih, ta je lani padel skoraj za šest odstotnih točk. 

0088e30c5f0667f278e66edc3f605bbb
AVP
Varnostni pas

Stopnja uporabe varnostnega pasu v letu 2022 je pri umrlih voznikih osebnih avtomobilov je sicer znašala 71 odstotkov oziroma največ v zadnjem petletnem obdobju. Od skupno 21 umrlih voznikov osebnih avtomobilov jih je 15 uporabljalo varnostni pas.

V prometnih nesrečah, ki so se na slovenskih cestah zgodile do 5. marca letos, je sedem od devetih umrlih voznikov osebnega avtomobila uporabljalo varnostni pas, delež uporabe je tako bil 77,7-odstoten. 

agencija-za-varnost-prometa policija preventivna-akcija