vestnik

Varnost ob praznikih in prireditvah: Priložnost naredi tatu

ABE, 27. 10. 2018
Nataša Juhnov
Na svojo lastnino bodite pozorni tudi na pokopališčih.
Črna kronika

Na pokopališču vrednejše predmete pospravite v prtljažnik avtomobila. 

Po besedah Srečka Vrbnjaka iz Policijske uprave Murska Sobota (PUMS) policisti v času, ko se začneta zadnja dva meseca v letu, kot je to zdaj, običajno obravnavajo več premoženjskih kaznivih dejanj, predvsem tatvin, vlomov, ropov in roparskih tatvin, kot sicer. V mesecih, ko je precej prireditev in drugih podobnih dogodkov, storilci namreč izkoriščajo različne okoliščine, zato moramo biti nanje posebej pozorni.


4055ac9d349f950ceedeeea269fa1a21
Sašo Bizjak
Na svojo lastnino bodite pozorni tudi na pokopališčih.


Ob dnevu spomina na mrtve se številni odpravijo na pokopališča. Srečko Vrbnjak zato svetuje, naj ob tem pazijo na lastno varnost in varnost premoženja, saj »z ustreznim samozaščitnim ravnanjem lahko zmanjšajo možnost, da postanejo žrtev kaznivega dejanja«. Parkirni prostori pri pokopališčih so »vabljivi« za vlomilce. Zato v vozilu ne puščajte torbic, mobilnih telefonov, denarnic, navigacijskih naprav in drugih vrednih predmetov. Raje jih za krajši čas spravite v prtljažnik. Škoda je lahko velika, tudi če ukradeni predmet nima vrednosti. »Treba je vedeti, da pri vlomih storilci iščejo priložnost, ki jo najdejo s tem, ko v vozilu opazijo predmet. Najpogosteje vlomijo tako, da razbijejo eno izmed šip na vozilu in predmet odtujijo,« opozarja kriminalist, v murskosoboški policijski upravi odgovoren za preventivo.

5c1e81aff09a639755b5a8e1ff0e92f0
Nataša Juhnov
Policija svari občane, naj pazijo na lastno varnost in varnost premoženja.


Tudi če vrednost ukradenega predmeta ni velika, imate lahko veliko stroškov zaradi vloma. »Treba je upoštevati posredno škodo, ki nastane v primeru odtujitve denarnice z dokumenti, karticami. Treba je preklicati dokumente, poskrbeti za izdelavo novih, enako je tudi s karticami,« razlaga sogovornik. Pozorni bodite tudi pri obisku drugih javnih krajev, kjer je večja koncentracija oseb. Pazite na osebne predmete, torbice in nahrbtnike. Kriminalist Vrbnjak svetuje, da jih imejte ves čas pod nadzorom.
Priložnost za tatove je lahko tudi gneča v nakupovalnih središčih, ko imajo ljudje pri sebi večje količine gotovine, pa tudi različne prireditve na prostem, ko ljudje niso pozorni na svoje predmete. Sogovornik še opozarja, da telefone in denarnice shranite v notranjih žepih jaken, tudi torbice in drugi predmeti naj bodo vedno zaprti: »Med obiski lokalov, trgovin in na ulici tudi nikar ne razkazujte denarja.«

Jure Zauneker
Priložnost za tatove so tudi različne prireditve na prostem, ko ljudje niso pozorni na svoje predmete. Fotografija je simbolična.
temno pokopalisca policija roparji