vestnik

(DOLNJA BISTRICA) "To je trgalo kot noro, v dveh minutah je bilo vse poplavljeno" - Vlada prebivalce poziva, naj bodo pozorni

Vestnik.si, 5. 8. 2023
Damjana Nemeš, Ines Baler
Poplave v Dolnji Bistrici.
Črna kronika

Na Dolnji Bistrici je Mura prebila protipoplavni nasip. Na terenu 150 gasilcev, ki so se trudili, da voda ne bi dosegla ostalih hiš.

Reka Mura je okrog šeste ure popoldan na Dolnji Bistrici prebila varovalni nasip v dolžini od deset do 15 metrov. Kot nam je zaupal vodja intervencije in poveljnik GZ Črenšovci Miroslav Vuk se je močan, deroč tok reke Mure razlil proti ljudem.

dolnja-bistrica, poplave
Ines Baler
Dolnja Bistrica

Kar nam je potrdil tudi Ivan Embreuš, ki je na lastne oči videl trenutek, ko je nasip popustil in se je vse zgodilo v dveh minutah. "To je trgalo kot noro," je dejal še ves prestresen, po tem, ko je ob nasipu sicer dežural že ves dan. 

dolnja-bistrica, poplave
Ines Baler
Dolnja Bistrica

Najbolj ogrožena je bila hiša, ki je najbližje nasipu, zato so od tam takoj evakuirali ljudi, po neuradnih podatkih sta bili takrat doma le dve osebi. 

Voda je sicer sprva bila v starem rokavu reke Mure, kjer pa se potem razliva proti njivam.

poplave-2022, dolnja-bistrica, nasip, protipoplavni-nasip-popustil, reka-mura
Damjana Nemeš, Ines Baler
Poplave v Dolnji Bistrici.

Tam so jo poskušali s protipoplavnimi vrečami zajeziti, da ne bi dosegla ostalih hiš v vasi, a se okoli pol desetih zvečer odločili, da bi bilo prenevarno, da ljudje ostanejo v hišah. Županja Črenšovec Vera Markoja je zato odredila evakuacijo za vse, malo za njo pa tudi lendavski župan Janez Magyar. 

dolnja-bistrica, poplave
Ines Baler
Dolnja Bistrica

Na delu je kar 150 gasilcev, a bi jih še potrebovali, saj še vedno obstaja nevarnost razlitja, je takrat dejal vodja intervencije. 

Na kraju še vedno posredujejo gasilci iz PGD Dolnja Bistrica, Srednja Bistrica, Gornja Bistrica, Črenšovci, Trnje, Žižki, Brezovica, Mala Polana in Velika Polana.

dolnja-bistrica, poplave
Ines Baler
Dolnja Bistrica

Na kraj je sicer prispela tudi težka mehanizacija, s katero so se trudili nazaj vzpostaviti nasip in tako zajeziti vodo, a jim zaradi močnega pretoka in naraščanja vode, to ni uspelo. 
Županja Občine Črenšovci Vera Markoja je siceri takoj prihitela na kraj intervencije. "Upajmo, da bodo zdaj zajezili to in da ne bodo vse naše hiše ogrožene. Te prebivalce, ki so bili ogroženi, pa smo evakuirali. Dogovorili smo se, da bodo prespali pri nas," je takrat še dejala županja. 

Na twitterju pa se je oglasila tudi vlada Republike Slovenije, ki Prekmurce poziva, naj bodo previdni in upoštevajo navodila pristojnih služb. 

neurje dolnja-bistrica poplave mura