vestnik

(VIDEO IN FOTO) Zagrebške huligane ustavili tik pred stadionom Mure, pele so tudi pesti

Andrej Bedek, 6. 7. 2019
Aleš Cipot
Črna kronika

Na današnjo tekmo med Dinamom Zagreb in ruskim Orenburgom je prišlo tudi okoli 40 navijačev zloglasne skupine Bad Blue Boys (BBB). Ker je bila tekma zaprtega tipa, so posredovali varnostniki in policisti. Hrvate je morala policija pospremiti do meje v Petišovcih.


Dinamo iz Zagreba je končal priprave pred novo sezono v Pomurju. Dinamovci so bivali v hotelu Livada v Moravskih Toplicah, trenirali pa so na stadionu Mure, kjer so igrali tudi prijateljske tekme. Danes je bilo na sporedu srečanje med Dinamom in Orenburgom iz Rusije (končalo se je 2 : 2). To je bila za Zagrebčane zadnja prijateljskega tekma pred vrnitvijo nazaj v domovino, med drugim so v Murski Soboti v sredo premagali Jadran iz Dekanov (10 : 0).


Dinamo je tekme v Fazaneriji igral pred praznimi tribunami, tudi njihove treninge so varovali varnostniki ene od varnostnih služb iz Murske Sobote. Da so bile tekme zaprtega tipa, to pomeni, da na tekmah ni smelo biti obiskovalcev, se je vodstvo zagrebškega kluba odločilo zaradi preteklih izkušenj s svojimi navijači, pripadniki zloglasne skupine Bad Blue Boys (BBB). Ti so v preteklosti, ko je še lahko Dinamo priprave denimo opravljal v Avstriji, med drugim razgrajali v severni sosedi, dokler Avstrija zaradi divjanja navijačev klubu iz hrvaške prestolnice ni odrekla gostoljubja.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/TuR30BFMZvE##
Če zadnjih 10 dni v Murski Soboti ni bilo nobenih težav, pa se je danes nekaj po 12. uri, ko se je začela tekma med Dinamom in Orenburgom, nenadoma v Kopališki in Razlagovi ulici ob stadinu Mure znašlo vsaj 40 članov navijaške skupine BBB. Ker jih varnostniki, teh je bilo vsaj 15, niso spustili na stadion, se je vnel pretep.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/LRao4zDxuiI##


Med navijači in varnostniki so zapele pesti; šlo je tako daleč, da je morala posredovati policija. Sicer je Policijska uprava Murska Sobota iz varnostnih razlogov na tekmo napotila več pripadnikov posebne policijske enote, ki so izurjeni za najbolj kočljive položaje. Ti so naposled z varnostniki obvladali hrvaške navijače in pripadnike BBB pospremili nazaj do meje s Hrvaško.


Ob tem se je znova zastavilo vprašanje, kdo je sploh odgovoren za zagotavljanje varnosti na prireditvah, če so odprtega tipa za javnost? Za potrebe mednarodnih nogometnih srečanj, kot je bila tam med Dinamom in Orenburgom, – taka je praksa tudi pri drugih podobnih športnih prireditvah –, organizator, varnostna služba in policija izdelajo varnostni načrt, ki določa število varnostnikov in rediteljev.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/tyHAvnZzNqQ##


Načrt potrdi upravna enota, ki izdaja dovoljenja za prireditev. Zakon o javnih zbiranjih opredeljuje odgovornost organizatorja javne prireditve, ki mora poskrbeti za red na prireditvi. Za red in varnost je na športnih prireditvah odgovoren organizator športne prireditve. Policisti sicer intervenirajo šele takrat, ko sta z dogajanjem na športni prireditvi ogrožena javni red in mir in organizator varnosti ne more več zagotavljati. Ker vse skupaj organizatorjem povzroča precejšnje stroške, se ti raje odločajo za srečanja, predvsem prijateljska, ki so povsem zaprta za javnost.

bbb navijači zagreb hrvati