vestnik

(VIDEOIZJAVA POLICIJE) Policisti tistega, ki je vrgel eksplozivno sredstvo, še iščejo, prekrškovni postopek bodo sprožili tudi proti Muri

ABE, 18. 2. 2024
Jure Kljajić
Borut Kocet
Črna kronika

Tekma med Muro in Mariborom je v policijskih očeh veljala za dogodek srednje velikega tveganja, ki ga je varovalo okoli 150 policistov.

Redko je, da Policijska uprava (PU) Murska Sobota o kakem izrednem dogodku, ki se zgodi na njenem območju, pripravi izjavo v živo s sogovornikom skoraj neposredno po dogodku. Tokrat se je po navijaškem nasilju, ki je privedlo najprej do prekinitve, nato pa še odpovedi tekme med Muro in Mariborom, ki je bila na sporedu danes v Fazaneriji, to zgodilo.

mura, maribor
Aleš Cipot
Mura : Maribor

Borut Kocet, vodja Sektorja uniformirane policije Policijske uprave (PU) Murska Sobota, je ob 21. uri dajal izjavo prav v trenutku, ko so stavbo PU zapuščali pripadniki poveljstva Posebne policijske enote (PPE) PU, ki so imeli levji delež nalog pri današnjem varovanju tekme v Fazaneriji. Po oceni vodje je bilo na tekmi okoli 200 pripadnikov gostujoče navijaške skupine Viole in 100 pripadnikov Black Gringosov, organizirane navijaške skupine Mure. Na stadionu Fazanerija se je po Kocetovi oceni skupaj nabralo okoli 3000 gledalcev.

mura, maribor
Aleš Cipot
Mura : Maribor

Kocet je izjavil, da je derbi med Muro in Mariborom veljal za dogodek srednje velikega tveganja, ki ga je varovalo okoli 150 policistov. Ob pripadnikih PPE, ki so prišli tudi iz Maribora in Novega mesta, še vodniki službenih psov, prometni policisti in druge enote murskosoboške PU. Do 57. minute drugega polčasa policisti večjih odklonskih ravnanj niso našteli, razen da so v dveh primerih odkrili prepovedano drogo in v dveh primerih prepovedano pirotehniko. V tisti minuti pa je nekdo, tako policijski govorec, iz območja, kjer so bile Viole, na prostor, kjer so se ogrevali igralci Mure, odvrgel eksplozivno sredstvo. Močan pok sredstva je imel za posledico, da je pet nogometašev Mure in njihov kondicijski trener zaradi poškodb sluha moralo poiskati zdravniško pomoč v UKC Maribor. Razlog, da so jim pomoč poiskali v štajerski prestolnici, je ta, da v Splošni bolnišnici Murska Sobota ob koncih tedna ni mogoče oskrbeti poškodb, povezanih s sluhom.

mura, maribor
Aleš Cipot
Mura : Maribor

Inšpektor je še naštel, da imata dva nogometaša po prvih podatkih težje poškodbe, tudi opekline, ostali štirje pa so jo v dogodku lažje telesno skupili. Zaradi poškodb, tako Kocet, policisti zbirajo informacije o sumu storitve kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti in povzročitve (hudih in lažjih) telesnih poškodb. Policisti navijača iz dela tribune, kjer so bile Viole, in ki je domnevno odvrgel pirotehnično sredstvo, še niso našli. S pomočjo videonadzora so, tako vodja Sektorja uniformirane policije PU Murska Sobota, že izsledili nekaj kršiteljev, še več, pričakuje Kocet, da jih bodo v prihodnjih dneh. Ker so pripadniki Viol na svojem sektorju uničevali tudi sedeže in drugo lastnino, policisti še zbirajo informacije o kaznivem dejanju poškodovanja tuje stvari. Policisti so medtem že opravili ogled kraja dogodka in zbrali prva obvestila od očividcev dogodka, v katerem je bilo poškodovanih šest članov nogometnega društva Mura.

mura, maribor
Aleš Cipot
Mura : Maribor

Borut Kocet je nepresenetljivo napovedal, da bodo po vsej verjetnosti prekrškovni postopek sprožili tudi proti organizatorju tekme, to je Muri, saj je, kot je znano, organizacija varovanja v domeni tako domačega organizatorja kot varnostne službe in policije. Kocet pa na vprašanje, kateri bi bil skrajni ukrep, da bi umirili razgrete navijaške strasti, odgovoril, da bi bila to lahko s silo izpraznitev dela tribune z navijači Maribora, a to ni bilo potrebno, saj so zalegla opozorila varnostnikov in policistov, da se je umirilo dogajanje in da so Viole naposled zapustile stadion. Vseeno pa so morali policisti 9-krat uporabiti prisilna sredstva, sicer najmilejša, to je fizično silo.

derbi maribor mura nasilje navijači