vestnik

Vozite po omejitvah, vse do nedelje policisti poostreno nad prehitre voznike

Vestnik.si, 12. 8. 2019
Nataša Juhnov
Policisti bodo poostreno nadzirali hitrosti v prometu. 
Črna kronika

Prehitra vožnja je še vedno najpogostejši vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, tudi zato bo policija ta teden izvedla preventivno akcijo Hitrost. 

Do nedelje, 18. avgusta, bo tudi na pomurskih cestah potekala vseevropska akcija Hitrost. Policisti bodo tako po Pomurju poostreno preverjali, ali vozniki upoštevajo omejitve hitrosti.Neprilagojena hitrost je namreč še vedno glavni vzrok za prometne nesreče, v katerih se ljudje huje telesno poškodujejo ali celo umrejo.

»Dolgoročni cilj pa je vplivati na voznike, da bi spremenili svoj slog vožnje, in sicer da bi vozili čim bolj defenzivno, umirjeno ter z upoštevanjem šibkejših udeležencev v prometu,« so še zapisali policisti.


»Višje povprečne hitrosti so značilne predvsem za obdobja lepega vremena, ko so vozne lastnosti cest dobre. Vozniki lahko zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov dobijo lažen občutek varnosti, zato lahko vozijo hitreje. Poletje je tudi čas dopustov, takrat je navadno tudi promet gostejši, zato lahko do nesreče pride hitreje,« so ob robu akcije sporočili s policije.

bb13a57f63405edfcf94efb567a002be
Nataša Juhnov
Policisti bodo poostreno nadzirali hitrosti v prometu.


Policisti sicer z akcijo želijo umiriti hitrosti v prometu in vplivati na zavedanje ljudi, da lahko z zmanjšanjem hitrosti vožnje že za nekaj kilometrov na uro pomembno zmanjšajo tveganje za nastanek prometnih nesreč in težo njihovih posledic. S poostrenim nadzorom hitrosti želijo prometne udeležence opozoriti, naj bodo bolj pozorni na predpisane omejitve hitrosti.

radarji hitrost akcija promet