vestnik

(VOŽNJA POD VPLIVOM ALKOHOLA) Generalni državni tožilec takoj odstopil, soboška tožilka pa jo je za zdaj odnesla le z opominom

ABE, 11. 10. 2023
Nataša Juhnov
Okrožno državno tožilstvo Murska Sobota.
Črna kronika

Po naših podatkih je bila v sredo na vrhovnem državnem tožilstvu razpisanana disciplinska obravnava za Anico Šoštarič, ki so jo policisti že trikrat ujeli, ko je vozila pod vplivom alkohola.

Generalni državni tožilec Drago Šketa je odstopil, ko so ga policisti ustavili 30. septembra, ko se je vračal z zasebnega praznovanja. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal, da je napihal 0,37 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, meja pa je 0,24. »Odstop sem ponudil, ker bi lahko moja dejanja slabšala ugled tožilstvo, sam pa se zavzemam za visoko stopnjo integritete,« je med drugim dejal Šketa.

gornja-radgona, policija, akcija-promil
Jure Zauneker
24. novembra lani se je Anica Šoštarič po naših podatkih vračala iz službene poti iz obravnave na okrajnem sodišču v Gornji Radgoni, ko so jo zaradi nezanesljive vožnje zaustavili policisti. Ti so ji odredili preizkus z alkotestom, ki ji je po naših podatkih pokazal 0,64 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka.

Po omenjenem dogodku smo preverjali, kako daleč je na vrhovnem državnem tožilstvu disciplinski postopek proti Anici Šoštarič, tožilki Okrožnega državnega tožilstva Murska Sobota, ki so jo policisti doslej kar trikrat ujeli, ko je vozila avtomobil pod vplivom alkohola. Nazadnje 24. novembra lani, ko se je Šoštaričeva po naših podatkih vračala iz službene poti iz obravnave na okrajnem sodišču v Gornji Radgoni in so jo zaradi nezanesljive vožnje zaustavili policisti. Ti so ji odredili preizkus z alkotestom, ki ji je po naših podatkih pokazal 0,64 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka.

Kaj lahko doleti tožilko?

Možne disciplinske sankcije, ki lahko doletijo tožilce v disciplinskem postopku, so sicer pisni opomin, zmanjšanje plače, ustavitev napredovanja, premestitev na drugo državno tožilstvo ali prenehanje funkcije državnega tožilca.

Višji državni tožilec Drago Farič, vodja soboškega tožilstva, je po lanskem prekršku, tako kot zaradi obeh prometnih prekrškov iz februarja 2019 in septembra 2021, ko je prav tako avtomobil vozila s stopnjo alkohola v organizmu, ki je bila nad dovoljeno za vožnjo motornega vozila (v enem od teh primerov je celo povzročila prometno nesrečo), sprožil disciplinski postopek. Ob tem je bila Šoštaričeva februarja 2021 opita tudi na delovnem mestu v prostorih soboškega tožilstva, zato je proti njej Farič takrat prav tako sprožil disciplinski postopek.

b348c82b11ee493a0366b1262fb43db6
Nataša Juhnov
Višji državni tožilec Drago Farič, vodja soboškega tožilstva.

Kakšen je bil epilog disciplinskih postopkov proti soboški tožilki, smo lani decembra preverjali pri predsedniku disciplinskega sodišča na vrhovnem državnem tožilstvu Darku Simoniču, sicer vodji mariborskega tožilstva. Za prvi prekršek iz leta 2019 je Šoštaričeva prejela sankcijo – pisni opomin, nam je takrat odgovoril Simonič, in še, da postopki zaradi tožilkinih prekrškov iz leta 2021 niso končani. Pred današnjo disciplinsko obravnavo smo Simoniča znova vprašali, ali so morda odprti postopki proti tožilki končani, vendar odgovora še nismo prejeli. Objavili ga bomo, ko ga bomo prejeli.

tožilka alkohol vožnja policija drago-šketa anica-šoštarič