vestnik

Za smrt 63-letnice pogojna kazen

A. B., 23. 10. 2023
Andrej Bedek
Matej Hercog je v zagovoru dejal, da mu je žal za to, kar se je zgodilo, in da mu je hudo, ker mora zdaj s tem živeti. Foto Andrej Bedek
Črna kronika

Obsojen je bil le zaradi povzročitve prometne nesreče maja 2021, ne pa tudi zaradi zapustitve poškodovanca brez pomoči

Pred sodnikom Stanislavom Jugom se je na okrožnem sodišču v Murski Soboti v začetku oktobra končalo sojenje za prometno nesrečo v Občini Gornji Petrovci, v kateri je umrla 63-letna domačinka. Sodnik Jug je 33-letnega Mateja Hercoga iz Kozjaka pri Ceršaku v Občini Šentilj obsodil na eno leto in pol pogojne kazni, ker je povzročil prometno nesrečo iz malomarnosti, obtožbe zapustitve poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči pa ga je oprostil. Izrekel mu je še stransko kazen, to je osem mesecev prepovedi vožnje vozil kategorije B.

V jarku ležala najmanj 45 minut

Okrožna državna tožilka Jana Rogan je v obtožnici zapisala, da je Hercog 26. maja 2021 okoli 7.30 pred naseljem Gornji Petrovci s kombijem trčil v 63-letno domačinko, ta pa je nekaj dni pozneje umrla v murskosoboški bolnišnici. Po besedah Roganove je s kraja nesreče odpeljal, ne da bi ponesrečeni, ki je ležala v jarku najmanj 45 minut, pomagal. Za 33-letnika je za obe kaznivi dejanji zahtevala dve leti dolgo zaporno kazen.

Peška je hodila v nasprotni smeri njegove vožnje iz smeri naselja Stanjevci proti naselju Gornji Petrovci, po trčenju pa je težko poškodovana obležala v jarku. Neki voznik jo je našel naključno, ko je med vožnjo na robu cestišča opazil denarnico. Misleč, da jo je kdo izgubil, je ustavil svoje vozilo, opazil poškodovano žensko in poklical policiste. Ti so Hercoga po opravljenem ogledu kraja prometne nesreče in z zbiranjem obvestil še isti dan izsledili na domačem naslovu.

nesreca stanjevci
Radarji v Pomurju
Povzročitelj je s kraja nesreče odpeljal, ne da bi pomagal ponesrečeni. Foto FB Radarji v Pomurju

S kombijem takoj k mehaniku

Matej Hercog je v zagovoru pred sodnikom Jugom večkrat zajokal. Dejal je, da mu je žal za to, kar se je zgodilo, in da mu je hudo, ker mora zdaj s tem živeti. Na Goričkem je tisti dan s kombijem dostavljal kruh. Po trčenju se je ustavil na bližnji avtobusni postaji, ker je poskušal popraviti zlomljeno ogledalo in da je lahko pobral kosce razbitega stranskega okna s sedeža. Vmes je poklical podjetje in dejal, da je najbrž zadel prometni znak in da ima zato poškodovan kombi. V podjetju so mu naročili, naj po vrnitvi kombi odpelje na popravilo, saj da vozilo potrebujejo že naslednji dan.

Na avtobusni postaji se je zadržal okoli deset minut, nato je obrnil kombi in se zapeljal nazaj v smeri trčenja. Med vožnjo je na cesti videl le delčke plastike in ničesar drugega. Če bi opazil, da je kdo v jarku, bi ustavil in pomagal, je poudaril v svojem zagovoru. Zavrnil je očitek, da je želel pobegniti. To utemeljuje s tem, da se je po dogodku ustavil v eni od pekarn v Murski Soboti na malici, se nazaj do sedeža podjetja vozil po glavni cesti in po koncu službe odšel domov spat kot običajno, kadar je končal delo v nočni izmeni. Okoli 12. ure so ga doma našli policisti. Če bi želel pobegniti, ne bi izgubljal časa z malico, vozil bi se po stranskih cestah in ne bi šel domov spat, je še v svoj zagovor povedal Matej Hercog. Sodba še ni pravnomočna.  

prometna-nesreča gornji-petrovci matej-hercog sodba