vestnik

(RAZKRIVAMO) Zapis na spletu o napadu na šole po naših podatkih napisal Prekmurec

ABE, 18. 5. 2024
Nataša Juhnov
Povzročil je namreč paniko med mnogimi starši, ki tisti dan otrok sploh niso spustili v šolo.
Črna kronika

Policisti so očitno na sledi storilcu, ki je z domnevno grožnjo na spletu, da se bo na eni od slovenskih šol 10. aprila zgodil strelski napad, sprožil preplah. Povzročil je namreč paniko med mnogimi starši, ki tisti dan otrok sploh niso spustili v šolo.

V začetku aprila je na skoraj vseh slovenskih osnovnih šolah in nasploh v Sloveniji zavladal skupinski strah. Razlog? Komentar oziroma grožnja na spletu, da se bo podoben strelski pohod, kot se je 2. aprila zgodil na Finskem, 10. aprila odvil tudi na eni od slovenskih šol. Kot so kasneje sami razkrili na spletnem portalu 24ur, so 2. aprila na portalu zaznali neprimeren komentar. Članek o streljanju v šoli na Finskem je uporabnik z imenom »Slava_Rusiji« namreč komentiral z besedami: »10. aprila bo pa pri nas.«

Policisti so bili zaradi zapisanega v tistih dneh pogosteje prisotni v okolici šol in so izvajali aktivnosti za zagotavljanje varnosti. Prejeli so tudi nekaj prijav o domnevnih grožnjah, vendar v nobenem obravnavanem primeru niso potrdili namere, ki je izhajala iz omenjenega komentarja. Zbirati so prav tako začeli obvestila in dokaze, ki bi potrdili morebiten obstoj kaznivega dejanja zaradi spletnega zapisa, in so še poskušali izslediti avtorja domnevne grožnje.

To jim je po naših podatkih ta teden tudi uspelo. Da je avtor zapisanega na omenjenem portalu, je po naših podatkih osumljen moški, star okoli 30 let, doma iz ene od vasi v Mestni občini Murska Sobota. Policisti so pri njem že opravili hišno preiskavo.

Tomaž Tomaževič, tiskovni predstavnik Policijske uprave Ljubljana, je včeraj naše podatke potrdil.

»V okviru varstva osebnih podatkov vam lahko potrdimo, da so bila v tem tednu na območju Policijske uprave Murska Sobota opravljena posamezna preiskovalna dejanja zaradi suma storitve kaznivega dejanja v povezavi z zapisom na enem izmed spletnih portalov, ki je bil objavljen v začetku meseca aprila letos. Zaradi interesa preiskave vam več podatkov o tem zaenkrat ne moremo posredovati. Več informacij bomo lahko posredovali predvidoma v prihodnjem tednu,« je v svojem odgovoru za Vestnik.si zapisal Tomaževič.

Po naših podatkih je domnevni avtor spletnega komentarja osumljen kaznivega dejanja zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost po 309. členu kazenskega zakonika. Člen med drugim govori o tem, da, »kdor zlorabi znamenje za pomoč ali znamenje za nevarnost ali neutemeljeno kliče na pomoč ali lažno sporoči, da grozi nevarnost in s tem povzroči, da so državni organi ali druge pristojne organizacije ukrepale brez potrebe ali neupravičeno uporabile sredstva sistema zaščite, reševanja in pomoči, se kaznuje z zaporom do treh let.«

Pristojni medtem še vedno iščejo odgovor, ali je policija v primeru spletne grožnje s streljanjem na eni od slovenskih šol ravnala pravilno. Notranji minister Boštjan Poklukar je odredil nadzor nad delom policije v tem primeru, srečal se je tudi z ministrom za vzgojo in izobraževanje Darjem Feldo. Napovedal je spremembe protokola pri medsebojnem obveščanju in ukrepanju pristojnih v primeru tovrstnih spletnih ali drugih groženj. Ena od novosti bo sistem semaforja. 

Zelena barva bo pomenila, da je bila grožnja zaznana, a da ni večje verjetnosti ali gotovosti za napad. Ob rumeni barvi je grožnja že večja in bo treba obvestiti širšo skupnost, tudi starše otrok. Ob rdečem alarmu pa bodo obvestili ministrstvo, šole v vseh regijah, nujno bo ukrepanje po protokolu, je dejal Poklukar.

Sestanek med ministroma je bil organiziran po tem, ko je komunikacija policije sprožila več kritik. Nekatere šole sploh niso bile obveščene o grožnji oziroma so o grožnji prej izvedele od drugod. Vsak se je zato odločal po svoje, ponekod je zavladala prava panika in so bili razredi 10. aprila, ko je bil napad napovedan, na pol prazni.

policija šola grožnja splet