vestnik

Zdravnika, ki sta izdajala lažna potrdila in služila, pristala v pridržanju. Osumljenih podkupnine še 69 oseb

R.Š., 11. 11. 2021
Profimedia
Z lažnimi potrdili sta slovenska zdravnika zaslužila najmanj 1,2 milijona evrov.
Črna kronika

Mariborski kriminalisti so predstavili podrobnosti obsežne preiskave, v kateri so tudi s pomočjo murskosoboških kriminalistov pridržali dva zdravnika, ki sta služila z izdajanjem lažnih potrdil. Predkazenski postopek poteka še zoper 69 oseb.

Mariborski kriminalisti so v tem tednu, s pomočjo kriminalistov iz policijskih uprav Ljubljana, Celje, Novo mesto, Murska Sobota, Kranj in Nova Gorica, izvedli več zaključnih aktivnosti v zvezi s sumi kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije.

Več kot sto kriminalistov je na podlagi odredb preiskovalnega sodnika (93 odredb za skupaj 142 preiskav stanovanj, poslovnih prostorov in vozil) izvedlo aktivnosti v predkazenskem postopku. Za izvedbo vseh aktivnosti so pristopili do več kot 200 različnih naslovov po Sloveniji. Ob hišnih preiskavah so namreč opravili več kot sto zasegov različne poslovne in druge dokumentacije, elektronskih naprav in drugih predmetov, poleg tega pa so opravili več kot 150 razgovorov. Na podlagi ugotovitev je bila podana tudi prva kazenska ovadba, z aktivnostmi v predkazenskem postopku pa nadaljujejo, so sporočili na današnji novinarski konferenci.

Včeraj zvečer so oba osumljenca s kazensko ovadbo privedli k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zanju odredila sodno pridržanje. Kazenska ovadba je bila podana zoper dva osumljenca, in sicer zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali pravic, ki je storjeno v sostorilstvu, zoper enega osumljenega zaradi kaznivega dejanja jemanja podkupnine in zoper devet osumljenih zaradi kaznivega dejanja dajanja podkupnine. Predkazenski postopek še poteka zoper 69 oseb, vse pa so osumljene storitve kaznivega dejanja dajanja podkupnine. Po poročanju Slovenske tiskovne agencije sta bila zdravnika po zaslišanju že izpuščena na prostost.


Kako sta zlorabila položaj?


Kriminalisti so ugotovili, da sta osumljena zdravnika zlorabila svoj uradni položaj s tem, ko sta s kršitvijo različnih predpisov s področja medicine dela, prometa in športa skupaj oziroma v sostorilstvu neupravičeno izdajala zdravniška spričevala. Gre za spričevala, ki jih morajo podjetja in druge organizacije pridobiti za svoje zaposlene ali člane organizacij za dokazovanje zdravstvene sposobnosti za opravljanje določenega dela ali dejavnosti.

Pri tem so izpostavili,, da je prvoosumljeni zdravnik, ki ima licenco za izvajanje preventivnih zdravstvenih pregledov s področja medicine dela, prometa in športa, svojo dejavnost v celoti prepustil drugoosumljenemu zdravniku, sicer zdravniku splošne medicine, ki ni specialist medicine dela, prometa in športa, čeprav je vedel, da drugoosumljeni za opravljanje te dejavnosti nima licence zdravniške zbornice in da preventivnih pregledov s področja medicine dela, prometa in športa ne sme opravljati.

Osumljena zdravnika sta kazniva dejanja izvrševala od leta 2011 na način, da se je eden od storilcev vnaprej dogovoril z zastopniki delodajalcev in športnih društev, da so mu dostavili podatke o zaposlenih delavcih oz. športnikih, ki jih potrebuje za izdajo zdravniškega spričevala. V nadaljevanju je nato proti plačilu izdal zdravniška spričevala s področja medicine dela, prometa in športa, ne da bi preventivne zdravstvene preglede delavcev oz. športnikov tudi dejansko opravil.

IMG_8829
PU Maribor
Podrobnosti vseslovenske preiskave o korupciji v zdravstvu so predstavili na Policijski upravi Maribor.


Do 65 evrov za lažno spričevalo, do 40 evrov pa za covidno potrdilo


Izključni motiv pri obeh zdravnikih je bil koristoljubje, zaradi katerega sta zdravnika povsem zanemarila svoje poklicno poslanstvo varovanja zdravja ljudi. Potrjevala sta zdravstveno sposobnost oseb, ne da bi jih ustrezno pregledala. Denar, ki sta ga na ta način pridobila, sta si storilca medsebojno razdelila.

Ugotovili so, da je bilo na tak način od leta 2011 izdanih nekaj manj kot 14.000 zdravniških spričeval za več kot 400 podjetij oziroma organizacij. Predkazenski postopek poteka tudi zoper zastopnike oziroma odgovorne osebe podjetij in drugih organizacij, ki so na tak način pridobili zdravniška spričevala in za to tudi plačali osumljenima zdravnikoma.

Ugotovljeno je bilo tudi, da je eden od osumljenih zdravnikov kot uradna oseba zlorabil svoj položaj zdravnika tudi s tem, da je v času epidemije covida-19 in veljavnosti ukrepov za zajezitev okužb, več osebam, proti plačilu denarne nagrade, neupravičeno izdajal zdravniška potrdila o prebolevnosti, čeprav je vedel, da te bolezni osebe niso prebolele. Prav tako je osumljeni zdravnik v zvezi s covidom-19 proti plačilu neupravičeno izdajal potrdila o opravljenih hitrih testih (t. i. testih HAG) in testih PCR. V zvezi s covidom-19 je bilo skupno izdanih 90 različnih potrdil.

Osumljena zdravnika sta z navedenimi kaznivimi dejanji pridobila najmanj 1,2 milijona evrov protipravne premoženjske koristi. Za eno izdano zdravniško spričevalo za področje športne dejavnosti sta osumljena zdravnika prejela od 10 do 15 evrov, za zdravniško spričevalo v zvezi z zaposlitvijo v podjetjih od 50 do 65 evrov, za izdana potrdila v zvezi s covidom-19 pa je en osumljeni zdravnik za eno potrdilo zahteval od 30 do 40 evrov.

Po informacijah številnih slovenskih medijev naj bi v tem primeru šlo za Rajka Brgleza, ki je pogodbeno sodeloval z Zdravstvenim domom Lenart, in zasebnega zdravnika Izudina Kanlića iz Ptuja.

Predkazenski postopek sicer še ni zaključen, saj so v hišnih preiskavah in drugih aktivnostih v zadnjih dneh zasegli veliko poslovne dokumentacije, elektronskih naprav in zbrali dodatna obvestila, ki jih je treba še analizirati in preučiti. Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic je predpisana zaporna kazen od enega do osmih let, za kaznivo dejanje jemanja podkupnine je predpisana zaporna kazen od enega do osmih let in denarna kazen, za kaznivo dejanje dajanja podkupnine po 262. členu kazenskega zakonika, pa je predpisana zaporna kazen od enega do šestih let in denarna kazen, so še sporočili.

Policija je opozorila še, da v zadnjem obdobju obenem zaznava druge oblike zlorab na področju cepljenja proti nalezljivim boleznim, največkrat gre za različne oblike ponarejanja in uporabe ponarejenih listin – dokazil o prebolevnosti, testiranju in cepljenju.

korupcija-v-zdravstvu lažna-potrdila policijska-uprava-maribor