vestnik

(ZLOČIN V SLOMŠKOVI ULICI) S 37 vbodi brutalno umoril soseda, branil se je z molkom

Andrej Bedek, 15. 11. 2023
Jure Zauneker
Po naših podatkih obtoženi Damir Softić trpi za posttravmatskim sindromom, kar je domnevno posledica vojnih grozot v Bosni in Hercegovini.
Črna kronika

Če bo sodišče sledilo tožilstvu, bo obtoženi Damir Softić kazen odslužil s psihiatričnim zdravljenjem.

V osrednji razpravni dvorani soboškega okrožnega sodišča je v sredo vladala srhljiva tišina, ko je patologinja Tina Čakš Golec pojasnjevala, kakšne vse poškodbe je utrpel 26-letni Marsel H. iz Kroga, ko se je nadenj z nožem spravil 49-letni Damir Softić iz Tuzle. Slišala se je le sodna tolmačka, ki je izrečeno v dvorani potihoma prevajala obtožencu.

Čakš Golčeva je pojasnila, da je bila za Krožana usodna 28. rana od skupaj 37, ki mu jih je med umorom 5. februarja letos v Slomškovi ulici zadal državljan BiH. Kaznivo dejanje se je začelo v sobi 26-letnika, nato pa se preselilo na hodnik večstanovanjske stavbe. Marsel H. in Softić sta bila soseda, vendar se razen bežnih srečanj menda sploh nista poznala. Softić je po incidentu pobegnil, vmes zaradi poškodb omagal na avtobusni postaji, nato pa se je zatekel na parkirišče stanovanjskih blokov v Vrtni ulici, kjer živijo njegovi znanci. Tam so ga izsledili policisti. 

murska-sobota, sojenje
Jure Zauneker
Po naših podatkih obtoženi Damir Softić trpi za posttravmatskim sindromom, kar je domnevno posledica vojnih grozot v Bosni in Hercegovini.

Vse rane, je pojasnjevala Čakš Golčeva, so bile povzročene z istim ostrim orodjem, nožem. Z enim od vbodov je žrtev utrpela 20 centimetrov dolgo rano na prsnem košu, pri čemer je imela prerezano desno pljučno krilo, osrčnik in srce, in zaradi tega je izkrvavela. Po oceni izvedenke sodne medicine je 26-letnik do takrat, ko je omagal in umrl, utrpel vsaj 30 vbodov in ureznin. Rane je imel po vsem telesu, od lasišča, obraza, zatilja, vratu, prsi in hrbta ter po rokah in nogah. Patologinja je še ocenila, da se je Marcel H. intenzivno branil pred napadalcem z nožem in se v smrtnem strahu boril za življenje. Obdukcija je še pokazala, da pokojni ni bil pod vplivom alkohola ali drugih omamnih substanc.

murska-sobota, sojenje
Jure Zauneker
Po naših podatkih obtoženi Damir Softić trpi za posttravmatskim sindromom, kar je domnevno posledica vojnih grozot v Bosni in Hercegovini.

Bil je neprišteven 

Z očitki, da je umoril Marsela H., tujca preganja okrožni državni tožilec Matej Kučan. Ker je bil po mnenju izvedencev v času zločina v stanju neprištevnosti, je Kučan vloženo obtožnico za kaznivo dejanje umora spremenil v predlog za izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu. Če bo petčlanski veliki senat soboškega okrožnega sodišča, ki mu predseduje sodnik Stanislav Jug, sprejel tožilčev predlog, bo Softić moral na psihiatrično zdravljenje za največ pet let v zdravstveni zavod in mu ne bo treba v zapor. Sodišče bo nato vsakega pol leta preverjalo njegovo stanje, če se bo izkazalo, da zdravljenja več ne potrebuje, ga bo prekinilo.

Rane je imel po vsem telesu, od lasišča, obraza, zatilja, vratu, prsi in hrbta ter po rokah in nogah.

Obtoženec, ki je imel v sodni dvorani ves čas na nogah lisice, se je na naroku branil z molkom in ni odgovarjal na vprašanja. Odločil se je tudi, da ne bo sodeloval na naslednjih narokih. Ko so ga policisti 9. februarja privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil pripor, v katerem je še danes, pa se je po naših podatkih branil z molkom oziroma z izjavo, da se dejanja ne spomni. Softića zagovarja advokat Peter Kobenter, v imenu svojcev je odškodninski zahtevek proti njemu vložila odvetnica Tanja Koračin Bohar.

Sodnik Jug je na koncu današnjega naroka odločil, da se bo ta nadaljeval 11. decembra, ko je predvideno zaslišanje Jureta Koprivška, psihiatra, ki je sodeloval pri izdelavi izvedenskega mnenja o prištevnosti Softića. Ta je bil avgusta za potrebe dokončanja omenjenega mnenja na večdnevnem opazovanju v enoti za forenzično psihiatrijo mariborskega kliničnega centra, kjer so ugotovili, da je moril neprišteven. Po naših podatkih 49-letnik trpi za posttravmatskim sindromom, kar je domnevno posledica vojnih grozot v Bosni in Hercegovini. 

sojenje umor slomškova-ulica damir-softić