Vestnik
© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Za vse te stvari je uporabno maslo


Mare Koren
25. 1. 2025, 13.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Maslo bo odpravilo tudi škripanje vrat in odstranilo črnilo s plastike

kuhinjske omarice
Profimedia
Škripajoče predale in vrata omaric natrite z maslom.

Maslo je najbrž v večini gospodinjstev del stalnega nabora živil. Odlično je pri zajtrku, kot osnova, na katero namažemo okusno domačo marmelado, kadar kuhamo kosilo, ga uporabljamo pri pečenju ali praženju, za večerjo pa se znova znajde v družbi kruha. A maslo lahko uporabite tudi pri drugih opravilih.

Povrnite sijaj usnju

Morda se sliši nekoliko nenavadno, a je to še kako učinkovit pripomoček pri vzdrževanju sedežne garniture ali jakne iz naravnega usnja. Usnje namreč sčasoma izgubi sijaj in maščobo, zato moramo zanj primerno poskrbeti, da ne razpoka in ohrani prožnost. Če nočete uporabljati umetnih pripravkov, na bombažno krpo nanesite nekaj masla in dobro spolirajte sedežno garnituro, jakno ali pa usnjene čevlje. 

Odstranite etikete s stekla

Če v vašem domu biva tudi malček, verjetno veste, kako težko je odstraniti trdovratne madeže črnila s plastičnih površin, ki jih je otrok, zatopljen v svoj svet, mimogrede porisal. Površino namažite z maslom in pustite nekaj dni stati na soncu, nato obrišite kot običajno in – nad učinkom boste presenečeni. Ste kupili nove steklene kozarce in sklede? Na dnu ali ob strani imajo po navadi etiketo s ceno, ki se težko odstrani. Da bi si olajšali delo, etiketo premažite s koščkom masla, nato pa jo počasi odstranite; pri tem ne bo več težav.



Konec škripanja vrat

Ali tudi vam para živce škripanje vrat v preddverju in omaric, ko jih odpirate? Obstaja preprosta rešitev. Tečaje vrat le premažite z nekaj masla. Enako rešitev lahko uporabite pri izvlečnih predalih, ki imajo ob strani koleščke. Tudi ti po določenem času začnejo grdo škripati in stokati. Premažite jih z nekaj masla in nadloga bo odpravljena.

Olajšajte rezanje

Trik je nepogrešljiv pri rezanju lepljivih stvari, kot so sir, jedi iz karamele, pite in podobno. Preden začnete rezati, nož premažite z maslom, tako boste preprečili, da bi se živilo prijemalo na rezilo.

Podaljšajte svežino

Če ste pri pripravi kosila porabili le polovico čebule ali česna, drugo polovico v tankem sloju premažite z maslom, nato pa zavijte v aluminijasto folijo in shranite do naslednjič. Tako bosta čebula ali česen ohranila svežino. 


© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o.

Vse pravice pridržane.