vestnik

(FOTO) 28. Večernico prejela Marjana Moškrič za roman Sneg

Vestnik.si, 14. 9. 2024
Aleš Cipot
Oko besede
Popularno

Nagrada je bila podeljena je na prireditvi ob letošnjem srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti.

Matija Stepišnik, odgovorni urednik Večera, je na prireditvi ob letošnjem srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti podelil 28. večernico Marjani Moškrič za njen roman Sneg. Ta nagrada je priznanje za najboljše izvirno leposlovno delo za otroke in mladino.

oko-besede
Aleš Cipot
Oko besede

V svoji utemeljitvi žirija izpostavlja, da roman Sneg, ki se odvija v izrazito distopičnem okolju, s svojo družbenokritično ostrino in problemsko naravnanostjo raziskuje ključna vprašanja sodobnega sveta. Avtorica preko skupine najstnikov, ki se soočajo z nefunkcionalno družbo na robu totalitarizma, predstavi globoko vizijo upanja. Narava, prijateljstvo in ljubezen so temeljne vrednote, ki premagajo izrojenost kolektiva, kar roman še posebej izpostavi kot pomemben prispevek k mladinski književnosti v slovenskem literarnem prostoru.

družabna, oko-besede, večernica
Aleš Cipot
Oko besede

Matija Stepišnik je v svojem nagovoru ob podelitvi nagrade izpostavil zloveščo možnost, da bi nad slovensko bralno krajino legla tema. Obstoječe avtoritarne tendence, krize in zapiranje prostorov svobode vplivajo na družbo. Stepišnik je izrazil zaskrbljenost zaradi trenutnega stanja duha, ki postaja tabloidno in potrošniško, kar paralizira kritično misel. Poudaril je pomen branja, kritičnega mišljenja in podpore knjigam ter pisateljem, kar omogoča obstoj misleče skupnosti.

oko-besede
Aleš Cipot
Oko besede

Nominirani avtorji za 28. večernico so bili:

  • Ambrož Kvartič: Rimana kaša (Miš založba, 2023)
  • Feri Lainšček: Življenje nima naslova (Slovenska matica, 2023)
  • Lovro Matič: Mali črv Oto in druga golazen (Mladinska knjiga, 2023)
  • Marjana Moškrič: Sneg (KUD Sodobnost International, 2023)
  • Sebastjan Pregelj: Zmaj nad mestom (Miš založba, 2023)

družabna, oko-besede, večernica
Aleš Cipot
Oko besede

O nagradi je odločala petčlanska žirija, v kateri so sodelovali predstavniki časnika Večer, Društva za humanistična vprašanja Argo, Društva slovenskih pisateljev ter Zveze bibliotekarskih društev Slovenije skupaj s Slovensko sekcijo IBBY. V letošnji žiriji so sedeli Darka Tancer-Kajnih (predsednica), Norma Bale, Klara Širovnik, Lenart Zajc in Alenka Urh.

oko-besede večernica marjana-moškrič