vestnik

40 mladih o veščinah, potrebnih na današnjem trgu dela

Sara Hašaj, 10. 3. 2019
Sara Hašaj
Mladi iz različnih držav so nekaj dni preživeli na Hodošu.
Popularno

V mladinskem domu na Hodošu se je med 19. februarjem in 1. marcem zbralo 40 mladih iz različnih evropskih držav. Potekal je namreč Erasmus+ mednarodni projekt z naslovom "Get Skilled".

Udeležili so se ga mladi iz Italije, Španije, Hrvaške, Portugalske in Slovenije. Udeleženci so skupaj bivali, se družili, spoznavali okolico in se preprosto imeli lepo.


Ker pa Erasmus+ projekti temeljijo na neformalnem izobraževanju, so se mladi v teh dneh tudi veliko naučili. Ti projekti spodbujajo učenje izven okvirjev klasičnega sistema učitelj–učenci, ki se pojavlja v izobraževalnih ustanovah. Zato so bile tudi delavnice in aktivnosti, izvedene na tem projektu, oblikovane z idejo vključevanja vseh udeležencev in uporabo alternativnih pristopov.

16990f5bb84a53275a7d98b1618b6579
Sara Hašaj
Mladi iz različnih držav so nekaj dni preživeli na Hodošu.


Glavna tema projekta je bila zaposljivost mladih in veščine, ki jih potrebujejo na današnjem trgu dela. Aktivnosti so bile zasnovane okoli znanj, ki se jih mladi morda ne naučijo tekom svojega formalnega izobraževanja, npr. kako napisati življenjepis, kako se pripraviti na razgovor za službo in podobno. Vendar pa seveda ni šlo samo za teorijo in mladi so tako imeli priložnost izboljšati svoja znanja in veščine tudi v praksi. Seznanili so se z mnogimi orodji in programi, kot so na primer Europass CV in LinkedIn, ki jim bodo olajšali pot do naslednje zaposlitve. Udeleženci so spoznali stanje in statistike o zaposlenosti mladih v drugih državah, nekateri pa so se naučili še kaj več o situaciji v lastni državi. Aktivnosti so vzpodbujale kritično razmišljanje udeležencev in kreativno iskanje vsakodnevnih rešitev s katerimi lahko kot posamezniki pripomoremo k izboljšanju naših možnosti zaposlitve in življenja na lokalni, državni in mednarodni ravni. Poleg do sedaj omenjenih znanj so udeleženci tudi aktivno nadgrajevali svoje veščine debatiranja, skupinskega dela in javnega nastopanja.

93a3ec0f09a10261b996d925ee1b59ed
Sara Hašaj
Mladi iz različnih držav so nekaj dni preživeli na Hodošu.


Med temi desetimi dnevi pa je bil en rezerviran tudi za kratek izlet v Mursko Soboto. V prekmurski prestolnici so se udeleženci naužili zgodnjepomladnega sonca, se sprehodili po mestu in poležavali v parku. Vendar pa so imeli tudi zelo pomembno nalogo. Razdeljeni v skupine so se odpravili po mestu z namenom izmenjati majhno žogico za nekaj večjega, boljšega in potem znova izmenjati ta novi predmet. Tako so bili primorani se znajti in orientirati v mestu, ki ga niso poznali in se hkrati pogovarjati in barantati z domačini. O Sobočanih so povedali, da so odprti ljudje, ki so z veseljem sodelovali in pomagali, ne glede na razne jezikovne ovire.

06f4dec83774433035b0e7946015fce9
Sara Hašaj
Mladi iz različnih držav so nekaj dni preživeli na Hodošu.

6cf4af836bce140079806ca85a374577
Sara Hašaj
Mladi iz različnih držav so nekaj dni preživeli na Hodošu.

erasmus + Mladinska izmenjava hodoš elu