vestnik

50 let poroke zakoncev Gomboc iz Gorice: Čez cesto mu je stekla v objem

Damjana Nemeš, 22. 1. 2023
Osebni arhiv
Prvi dan tega leta je minilo petdeset let od takrat, ko sta si zakonca Gomboc iz Gorice obljubila večno zvestobo.
Popularno

Avgust in Dragica Gomboc sta se zaljubila že v osnovni šoli

Avgust in Dragica Gomboc iz Gorice sta prvi dan tega leta praznovala petdeseto obletnico poroke. Njuna ljubezen se je, kot je povedal Avgust, začela že v osnovni šoli, ki sta jo obiskovala v Puconcih, nato pa se je le nadaljevala. »Vmes sem šel v srednjo šolo v Maribor, nato pa še v vojsko, ki smo jo takrat služili 18 mesecev. Takrat sem si mislil, da me tako dolgo verjetno ne bo čakala, vendar sem se motil.« Ko se je vrnil iz vojske, je šel svojo srčno izbranko čakat k tovarni, kjer je bila zaposlena. »Govoril sem si, da bo najine ljubezni konec, če bo šla mimo mene. A ko me je zagledala, je stekla prek ceste k meni in me tako stisnila k sebi, da sem komaj prišel do zraka,« je slikovito opisal srečanje Avgust Gomboc.

Približno eno leto sta se sestajala, nato je Dragica zanosila, zato sta se odločila za poroko. Kmalu zatem sta se preselila v Puconce v stanovanjski blok. »Pri ženi je bila velika družina, deset jih je živelo v isti hiši, zato pri njih nisva mogla stanovati. Jaz pa sem imel srečo, da mi je takratni delodajalec poleg službe zagotovil tudi stanovanje. Trinajst let smo nato preživeli v bloku, vmes se nama je leta 1973 rodil sin Boštjan, štiri leta kasneje pa še hčerka Stanka. Nato smo se preselili v Gorico, kjer smo si zgradili hišo.« 

Vsa leta je družina živela skromno, vendar vedno povezano in v dobrih odnosih. Še bolj jih je združila tragedija, leta 1997 se je namreč na Hrvaškem smrtno ponesrečil sin. »Vendar smo čez pet mesecev dobili vnuka, kar je našo žalost malce omililo. Tudi sam sem imel potem v prihodnjih letih zdravstvene težave, ki pa sem jih uspešno prestal. Moram povedati, da sem zadovoljen z življenjem, tudi z ženo sva se vsa leta skupnega življenja zelo dobro razumela in se podpirala,« nam je še zaupal Avgust Gomboc.

Obletnico poroke sta zakonca minulo nedeljo v krogu najdražjih praznovala v Puconcih, ob prisotnosti matičarke sta si ponovno izpovedala poročne zaobljube in si znova nataknila tudi poročna prstana.

gomboc zlata-poroka