vestnik

70 let po maturi spet skupaj na dan mladosti

I. B., 12. 6. 2022
Digifot d.o.o.
Ob 70. obletnici mature so se srečali Zdenka Novak, Franci Petek, Štefan Trajbarič, Drago Šiftar in Greta Praček (stojijo od leve proti desni), Marinka Planinc, Sidonija Zver, Marija Pečan in Ida Horvat (sedijo od leve proti desni).
Popularno

Zase pravijo, da so bili generacija, ki se je težko prebijala in se iz nič z vztrajnostjo prebila v nekaj.

Nekdanji maturanti soboške gimnazije so se na dan mladosti srečali ob 70. obletnici mature. Zbrali so se pred cvetočimi kostanji pred dobrim starim Dobrajem, današnjo Zvezdo, in nato srečanje nadaljevali v prostorih hotela, pravi Ida Horvat Šbül, ena od devetih udeležencev. »Vzdušje je bilo sproščeno, prešerno. Obujali smo spomine na naše dolgo trajajoče druženje. Podoživljali smo slovesnost ob predaji ključa tedanjim sedmošolcem. Pripravili smo jim govor, ki ga je prebral Štefan Trajbarič, in jim dali marsikateri koristen nasvet. Predaja ključa je bila naša zamisel. Za pohod po mestnih ulicah smo najeli kočijo s konjem. Nekateri fantje so oblekli frake in si nadeli cilindre, na čelu sprevoda pa je korakal bobnar Drago Šiftar,« je zapisala in dodala, da je prav Šiftar pripravil srečanje. 

procesija maturantov, 1952
Osebni arhiv
Sprevod maturantov leta 1952.

Nekdanji sošolci zase pravijo, da so bili generacija, ki se je težko prebijala in se iz nič z vztrajnostjo prebila v nekaj. »Kakor koli visoko smo se povzpeli in kamor koli kot štrki odleteli na vse kraje, smo se vedno radi vračali. Na srečanju smo ugotavljali, da se nismo kaj dosti spremenili. Kakšne gube je že mogoče zaznati na obrazu. Res je, da je naš korak bolj počasen, negotov, a tu so pomagala. Vsak korak šteje. Mogoče so tudi misli nekoliko počasnejše, včasih traja, da misel najde pravo besedo. A tudi vsaka beseda šteje. Včasih je treba tudi kaj dvakrat vprašati,« prizna. Na srečanju, ki so se ga udeležili Zdenka Novak, Franci Petek, Štefan Trajbarič, Drago Šiftar, Greta Praček, Marinka Planinc, Sidonija Zver, Marija Pečan, Ida Horvat, so se spomnili tudi sošolcev, ki jih ni več. Na srečanju pa so manjkali Ivo Mojzer, Helena Vučak in Mirko Zver. 

Ob koncu so se razšli z željo, da bi se še srečevali. »Kdaj bo, če bo, naslednje srečanje, še ciganka ne ve,« je povedno zapisala Horvatova. Zapis pa sklenila z njej ljubim citatom Silvane Popov, ki pravi: »Treba je imeti veliko modrosti in znati ostareti brez grdobe, brez hudobije in brez žalosti.« 

maturanti obletnica