vestnik

Adventna glasbena ponudba v Varaždinu

Vestnik.si, 22. 12. 2023
Arhiv zasedbe
Savršeni marginalci prihajajo v Čakovec.
Popularno

Eno od najlepše okrašenih mest v adventnem času razmeroma blizu Pomurja in Štajerske je v zadnjih letih prav gotovo Varaždin. Letos v tem hrvaškem mestu vlada še posebej čarobno in sproščeno vzdušje, ki ga prihajajo občudovat obiskovalci vseh generacij ne samo iz Hrvaške in Slovenije, ampak tudi iz drugih držav,

Pod naslovom Advent v Varaždinu so v mestu pripravili skoraj nepregledno število prireditev, ki se vrstijo že od 25. novembra, končale pa se bodo šele 14. januarja. Mi se bomo posvetili glasbeni ponudbi, ki je res izjemno pestra in bogata.

5451acbdeca2f35c22d408d2c7b48998
Niko Časar
Prljavo kazalište.

V Areni Varaždin je že nastopil priljubljeni pevec Gibonni, v torek, 26. decembra, pa bo tam koncertirala legendarna skupina Prljavo kazalište, in to tista prava, ki jo vodi Jasenko Houra. Morda ste že slišali, da v zadnjih mesecih obstajata dve zasedbi Prljavo kazalište, drugo vodi njen nekdanji član in pevec Davorin Bogović, letos pa je celo izdala album Underground. 

advent, varaždin
Arhiv zasedbe
Pips, Chips & Videoclips na Sceni Rogoz v Varaždinu.

Pred kratkim je na odru Scene Rogoz v Hrvaškem narodnem gledališču Varaždin nastopila kultna skupina Pips, Chips & Videoclips, v veliki dvorani gledališča pa je svoj projekt predstavil basist reške zasedbe Let 3 Damir Martinović Mrle skupaj z Varaždinskim folklornim ansamblom, kar je bila zanimiva kombinacija. 

advent, varaždin
Tomo Köleš
Adventno okrašen Trg kralja Tomislava.

Večkrat na teden potekajo veliki koncerti na prostem v središču mesta, na tako imenovanem korzu pri Trgu kralja Tomislava. Tu sta svoja nastopa že opravili skupini Abba Ring in Romantix, predstavila se je tudi vse bolj uveljavljena pevka Pava Ćorić s svojim bendom. Prejšnji petek je na velikem odru zaigral ženski akustični trio Coda, prejšnjo soboto legendarna skupina Neki to vole vruće, ta petek je na vrsti blues soul pop zasedba Cafe Society, to soboto uveljavljena zagrebška zasedba Pavel, v petek, 29. decembra, ob 20. uri pevka Rebecca Posavec, v soboto, 30. decembra, pa še The Beatles Tribute bend The Bestbeat.

advent, varaždin
Tomo Köleš
Varaždin je glasbeno mesto vseh zvrsti. Tu so med drugim pripravili odprto razstavo o legendarnem džezovskem glasbeniku Milesu Davisu.

Poglejmo še v malo bližji Čakovec. Tudi tu imajo ves december prireditve v sklopu adventa, največ koncertov pa ponujajo tamkajšnji lokali. V baru Fox bo 23. decembra nastopila rock skupina Hangar 44, 29. decembra pa zasedba Pastiri, ki preigrava skladbe skupine Bijelo dugme. V lokalu Arcus Caffe so vsi sobotni večeri v znamenju didžejev, v grajski kavarni pa bo ta petek koncert Đorđe Balašević Tribute benda Ringišpil. Največ obiskovalcev se bo nagnetlo v baru Meta, ki se je nedavno izkazal s fenomenalnim festivalom Trash & Burn Kustom Art (glasba iz petdesetih in šestdesetih, sejem vinilnih plošč, cedejev, knjig, oblačil, nakita, starih predmetov in časopisov, dokumentarni filmi). Tu bo 29. decembra nastop skupine Savršeni marginalci, ki jo sestavljajo vsi člani kultne punk rock zasedbe Hladno pivo razen pevca Mileta Kekina, ki je odšel na samostojno glasbeno pot. Ampak tudi Popolni marginalci igrajo in pojejo vse pesmi Hladnega piva. Vstopnice za ta koncert v predprodaji stanejo 10 evrov. 

Našteli smo samo nekaj nastopov iz izjemno široke glasbene ponudbe teh dveh mest. Celoten program je dostopen na spletnih straneh Advent v Varaždinu in Advent v Čakovcu.

advent, varaždin
Tomo Köleš
V Varaždinu se lahko popeljete tudi s panoramskim kolesom.

advent varaždin koncerti čakovec